Τεχνολογία

Artemis 1: Η ιστορική αποστολή της NASA έφτασε στη Σελήνη!

Δείτε βίντεο από το σημαντικό αυτό επίτευγμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη

Artemis 1: Η ιστορική αποστολή της NASA έφτασε στη Σελήνη!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον τελικό της προορισμό στη Σελήνη, αφότου πέρασαν πέντε μέρες από την εκτόξευσή της που πραγματοποιήθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, έφτασε η ρομποτική αποστολή Artemis 1 της NASA.

Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Η κάψουλα Orion έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 (ώρα Ελλάδας), ενώ καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι εμβληματικές αποστολές Apollo 11, 12 και 14 κατά τις δεκαετίες του '60 και '70.

Μάλιστα την ώρα που το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι χάθηκε η επαφή με τη Γη για 34 λεπτά και πλέον η NASA περιμένει για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση των εικόνων που θα έχει συλλέξει.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκεφτόμασταν και μιλούσαμε για πολύ, πολύ καιρό», δήλωσε ο διευθυντής πτήσης Ζεμπ Σκόβιλ τη στιγμή που περίμενε να ξαναγίνει επαφή.

Η NASA δημοσιοποίησε μία φωτογραφία από την αποστολή Artemis όπου το Orion έβγαλε μια... σέλφι που το δείχνει να βρίσκεται σε οριζόντια θέση! Τη φωτογραφία κατέγραψε την τρίτη μέρα της αποστολής μια από τις κάμερες του σκάφους που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, στο σημείο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής και στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι δύο προηγούμενες απόπειρες ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ενώ δύο κυκλώνες ανέβαλαν επίσης για εβδομάδες την απογείωση.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, η δοκιμαστική πτήση που θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ' αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος Artemis που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα αλλά και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη, αλλά το 2024 η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αν και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

Δείτε επίσης