Τεχνολογία

Netflix: Τέλος στο «μοίρασμα» των κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς χρήστες

Η αμερικανική συνδρομητική πλατφόρμα θα αλλάξει τους όρους κοινής χρήσης και πολλαπλών συσκευών μέσα στους πρώτους μήνες του 2023

Netflix: Τέλος στο «μοίρασμα» των κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς χρήστες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέους όρους χρήσης και «ειδικά μέτρα» πρόκειται να εφαρμόσει σε πολλές χώρες σταδιακές από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους η δημοφιλής πλατφόρμα streaming Netflix, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης των κωδικών ενός συνδρομητή από πολλαπλά πρόσωπα, φίλους ή συγγενείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών καναλιών, η εταιρεία έχει υπολογίσει ήδη ότι έχει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως αφού σχεδόν 222 εκατομμύρια χρήστες «μοιράζονται» κωδικούς εκτός του σπιτιού και της οικογένειάς τους κατά παράβαση των όρων χρήσης της συνδρομητικής πλατφόρμας. Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια κωδικοί αφορούν μόνο τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Αν και αρχικά πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση του Netflix είχε διαψεύσει δημοσιεύματα περί «παγώματος» της πρακτικής «μοιράσματος» των κωδικών πέρα από τον προβλεπόμενο αριθμό συσκευών ανά συνδρομή και του οριστικού μπλοκαρίσματος λογαριασμών που δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτα για την προβολή ταινιών ή την χρήση δραστικών λύσεων όπως η διακοπή της συνδρομής, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται πλέον συγκεκριμένα μέτρα, όπως και οι αλλαγή των όρων χρήσης.

«Δεν προσπαθούμε να κόψουμε τελείως το μοίρασμα των κωδικών, αλλά θα ζητήσουμε (από τους συνδρομητές) να πληρώνουν λίγο περισσότερο, ώστε να μπορούν να τους μοιράζονται, για να απολαμβάνουν τα προνόμια και την αξία της υπηρεσίας και εμείς αντιστοίχως να λαμβάνουμε παραπάνω έσοδα από την αυξημένη θέαση» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο CEO του Neftlix, Τεντ Σαράντος.

Ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις και τις αλλαγές στους όρους χρήσης των υπηρεσιών του Netflix εφαρμόστηκαν πιλοτικά από τον περασμένο Μάρτιο με μεγάλη επιτυχία σε Χιλή, Κόστα Ρίκα και Περού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, το Netflix συλλέγει τεράστιο όγκο δεδομένων ανά χρήστη και η κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης -όπως και το «μοίρασμα» μπορεί πλέον να εντοπιστεί μέσω ειδικού λογισμικού, με την χρήση στοιχείων όπως διευθύνσεων IP, αναγνωριστικών συσκευών και δραστηριότητας λογαριασμού.

Πάντως σε πρώτη φάση όλοι οι συνδρομητές θα ενημερωθούν μέσω email, εφόσον διαπιστωθεί πως ο κωδικός τους χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα/νοικοκυριά. Στην συνέχεια, θα προτείνεται να προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση για έως δύο επιπλέον άτομα ή η δημιουργία ενός δεύτερου λογαριασμού «για περισσότερες συσκευές» ή «εκτός οικίας χρήση» με μια συνδρομή χαμηλότερης τιμής.

Ωστόσο, η τιμή δεν θα είναι ίδια σε όλες τις αγορές και όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται αναφέρουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά θα αλλάζει σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αύξηση θα κυμαίνεται στα 2 με 3 δολάρια, για παράδειγμα στα 2,13 δολάρια το μήνα στο Περού και στα 2,92 δολάρια στη Χιλή.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχει προσωρινή αναστολή συνδρομής, με μπλοκάρισμα των υπολοίπων χρηστών μέχρι και το μέτρο της ακύρωσης του λογαριασμού χρήστη λόγω παραβίασης των όρων χρήσης.

Πάντως, ήδη στην Μεγ.Βρετανία η αρμόδια εποπτική αρχή έχει χαρακτηρίσει την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης στο Netflix ως «πιθανώς παράνομη» σε παλαιότερη καταγγελία του Netflix και πλέον φημολογείται πως σε νέο αίτημα ή καταγγελία θα την χαρακτηρίζει «παράνομη» ως μία μορφή «πειρατείας» καθώς παραβιάζει τα πνευματικά και άλλα δικαιώματα του περιεχομένου (ταινίες, σειρές) της πλατφόρμας.

Δείτε επίσης