Τουρισμός

Χωρίς ακυρώσεις ο ελληνικός τουρισμός, παρά το πάγωμα που έφερε η Ουκρανία, ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος

Όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Χωρίς ακυρώσεις ο ελληνικός τουρισμός, παρά το πάγωμα που έφερε η Ουκρανία, ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Για το συνοπτικό απολογισμό της πορείας του ελληνικού τουρισμού το 2021 και των προσδοκιών και προκλήσεων του κλάδου για το 2022, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, υπό το συντονισμό της γενικής διευθύντριας Μαρίας Γάτσου.

«Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Η πανδημία έχει αλλάξει πολλά πράγματα, καθώς πέρσι χάθηκε το 75% του τουριστικού εισοδήματος», είπε ο κ. Ρέτσος.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες για τη τρέχουσα σεζόν, σημείωσε: «Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους. Λόγω όμως της εμπειρίας που αποκτήσαμε αυτά τα δύο χρόνια, δεν κάναμε προβλέψεις. Είχαμε το νέο απροσδόκητο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έφερε πάγωμα στις κρατήσεις», διαμηνύοντας:

«Ωστόσο δεν υπάρχουν εξαρχής ακυρώσεις. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο πόλεμος, όσο ο πληθωρισμός που μας δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία. Συνέπεια η ακρίβεια, η αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επικεντρώθηκε σε μια σειρά από θέματα αιχμής για τον Τουριστικό τομέα, μεταξύ αυτών τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και ποσοτικά επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό.

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω της δημιουργίας περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας εντός του 2022, και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα.

Κατόπιν, ο κ. Ρέτσος μίλησε εκτενώς για το Ουκρανικό, τόσο ως προς τις μείζονες ανθρωπιστικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εισβολή, αλλά και ως τις επιπτώσεις στη τουριστική ζήτηση, τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και το ενεργειακό κόστος και λέγοντας ότι «ο ελληνικός τουρισμός, έχει γνώση, ωριμότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο και αυτή τη μεγάλη κρίση που προέκυψε».

Στη συνέχεια, εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης και υλοποίησης μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, με έμφαση στις συνέργειες και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες, αναγγέλλοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου 2030 για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VIII, το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, δηλώνοντας ότι «Το Εθνικό Σχέδιο 2030 μας ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ρέτσος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».

Δείτε επίσης