Τουρισμός

Περιφέρεια Κρήτης: «Τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν κόμβους «έξυπνης ανάπτυξης» και καινοτομίας

Συνέδριο με θέμα «20 χρόνια Ευρωπαϊκών πολιτικών στις νησιωτικές περιοχές: πού βρισκόμαστε;» πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

Περιφέρεια Κρήτης: «Τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν κόμβους «έξυπνης ανάπτυξης» και καινοτομίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν κόμβους «έξυπνης ανάπτυξης» και καινοτομίας και εργαστήρια βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας», είναι η θέση της Περιφέρειας Κρήτης η οποία διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του πολιτικού συνεδρίου «20 χρόνια Ευρωπαϊκών πολιτικών στις νησιωτικές περιοχές: πού βρισκόμαστε;» στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων 2022 με τη συζήτηση να επικεντρώθηκε σε έναν απολογισμό για τις ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων δύο δεκαετιών σε ό,τι αφορά στα νησιά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προς μία «πραγματική εδαφική συνοχή».

Ο Γιώργος Αλεξάκης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης ως εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος επί Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού πλαισίου και κατάλληλης στήριξης για τις νησιωτικές Περιφέρειες, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» που σχεδιάζει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες των νησιών και να τα στηρίξουν δυναμικά στις πολιτικές τους. Με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρος της CPMR αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας ως παράγοντα ανάπτυξης για νέες βιώσιμες και «γαλάζιες» ευκαιρίες που θα ενισχύσουν τις τοπικές νησιωτικές κοινότητες αλλά και την ανθεκτικότητά τους έναντι των μελλοντικών προκλήσεων. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι: «… για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και να καλυφθεί το κενό γνώσης και κατάρτισης που παρατηρείται στον ναυτιλιακό τομέα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις στους τομείς της αλιείας και του παράκτιου τουρισμού μέσα από τον εκσυγχρονισμό των σκαφών και την προσέλκυση νέας γενιάς ψαράδων και τη στήριξη βιώσιμων μορφών τουρισμού, όπου συνυπάρχει η ανθρώπινη δραστηριότητα και η προστασία του φυσικού πλούτου».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Περιφερειακών αρχών της Σαρδηνίας, της Κρήτης, των Ιονίων Νησιών, της Κορσικής, των Βαλεαρίδων Νήσων και του νησιού Γκόζο (Μάλτα) υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας της Σαρδηνίας. Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Δείτε επίσης