Τουρισμός

Γιάννης Ρέτσος: «Τα φετινά έσοδα μάλλον θα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην θετική εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς και προέβλεψε νέα ρεκόρ

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ως «χρονιά ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό περιέγραψε το 2022 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΕΤΕ που έγινε στην Αθήνα με σκοπό την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030».

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «ο ελληνικός τουρισμός, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επανήλθε νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη», εκτιμώντας μάλιστα ότι τα «φετινά έσοδα θα φτάσουν και μάλλον θα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019», δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ σε σχέση με όλες τις προηγούμενες τουριστικές χρονιές: «Ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και τη φετινή χρονιά, σε ένα σύνθετο περιβάλλον με μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας πέρα από κάθε προσδοκία, δημιουργώντας έτσι πόρους για πολιτικές στήριξης της κοινωνίας από την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη του πληθωρισμού».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ισχυρό brand που έχει αποκτήσει πλέον η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως και «έχει εδραιωθεί την τελευταία πενταετία» αλλά παραδέχτηκε πως αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες αντιμετωπίζοντας τόσο τις πρόσφατες επιπτώσεις της περιόδου της πανδημίας όσο και τις μακροχρόνιες από την οικονομική κρίση του 2010.

Ζήτησε δε να σταματήσει η φιλοσοφία του «αυτόματου πιλότου στη διαχείριση» του τουρισμού και την ανάπτυξης ενός μακροχρόνιου πλάνου με ολοκληρωμένη στρατηγική: «Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά θεωρούσαν ότι ο τουρισμός θα πάει καλά ούτως η άλλως. Ωστόσο, από το 2010 αποδείχθηκε ότι, αν δεν έχεις στρατηγική, δεν καταφέρνεις τίποτα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων για μια ακόμη φορά υπογράμμισε ότι αν και αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος υπάρχουν...φαινόμενα εισφοροδιαφυγής από μη τουριστικές επιχειρήσεις και πρότεινε την άμεση εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας».

Τέλος, εξήγησε την σημασία της προώθησης της Αθήνας ως ξεχωριστό προορισμό με βάση τα διεθνή πρότυπα και τα παραδείγματα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων: «Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην στρατηγική προώθησης του ελληνικού τουρισμού, αποτελεί και η ενίσχυση της δυναμικής του προορισμού της Αθήνας στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω ανάδειξη της πρωτεύουσας ως προορισμού, με συντονισμένες ενέργειες προβολής, παραμένει βασική προτεραιότητα. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είχε -και θα συνεχίσει να έχει- το ThisIsAthensandPartners, η μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της».

Αναφερόμενες ειδικότερα στις υποδομές της Αθήνας, επανέλαβε ότι «είναι πιο αναγκαία από ποτέ» η ύπαρξη ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου, το οποίο αποτελεί αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη βελτίωση των υποδομών όχι μόνο προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της ζωής των κατοίκων».

Δείτε επίσης