Τουρισμός

Τουρισμός: Εισπράξεις-ρεκόρ πάνω από 18 δισ. ευρώ το 2022

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 παρότι οι τουριστικές αφίξεις προβλέπεται να κυμανθούν κοντά στο 90% της χρονιάς-ορόσημο

ουρισμός: Εισπράξεις-ρεκόρ πάνω από 18 δισ. ευρώ το 2022
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην εκτίμηση πως οι τουριστικές εισπράξεις του 2022 θα ξεπεράσουν - έστω και οριακά - τις αντίστοιχες επιδόσεις της χρονιάς-ορόσημο του 2019 και θα σημειώσεις ρεκόρ σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου της πανδημίας (2020-2021) πάνω από τα 18 δισ. ευρώ καταλήγει η τελευταία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ).

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση για τον ελληνικό τουρισμό της σειράς μελετών συγκυρίας με τίτλο «Τάσεις του επιχειρείν» από την Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος οι επιδόσεις της χώρα μας θα ξεπεράσουν τις αρχικές προβλέψεις και θα είναι συγκριτικά ανώτερες σε σχέση με την τελευταία διετία (περίοδο πανδημίας) και οριακά καλύτερες σε επίπεδο εισπράξεων (τουριστικά έσοδα) σε σχέση με το 2019, αν και στον τομέα των τουριστικών αφίξεων αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 90% σε σχέση με την συγκεκριμένη χρονιά-ορόσημα του ελληνικού τουρισμού.

Τα οριστικά στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα θα οριστικοποιηθούν στις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου, με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των τελευταίων δεδομένων της τουριστικής χρονιάς, όμως, για την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων σε σχέση με τα τελευταία χρόνια συνηγορεί η εκτιμώμενη επιτάχυνση σε ορισμένους καθοριστικούς παράγοντες («πρόδρομους δείκτες») όπως:

α) οι υψηλές προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις εξωτερικού
β) οι υψηλές κρατήσεις ανεξάρτητων τουριστών σε ξενοδοχεία
γ) το σωρευτικά θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Αντιθέτως, οι οδικές αφίξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019 και οριακά βελτιωμένες με τις αντίστοιχες του 2021.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και κυρίως με τη δαπάνη ανά άφιξη να διατηρεί τη δυναμική των προηγούμενων μηνών, «οι συνολικές εισπράξεις του 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν οριακά το επίπεδο του 2019». Δηλαδή, λίγο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022.

Όσον αφορά στις συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να διατηρήσουν ποσοστά αναπλήρωσης 2019 κοντά στο 90% για το τελευταίο 4μηνο του έτους έναντι 89% το θερινό τρίμηνο και 82% το πρώτο πεντάμηνο του 2022, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση να κυμανθούν χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, σημαντικά βελτιωμένες όμως με την προηγούμενη τουριστική χρονιά (2021).

Η χρονιά-ορόσημα του 2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) το 2019 που θεωρήθηκε ως «χρονιά-ορόσημο» η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 31,3 εκατομμύρια τουρίστες/μόνιμους κατοίκους άλλων χωρών («Μη Κάτοικοι»), και εισέπραξε σχεδόν 17,7 δισ. ευρώ (τουριστικά έσοδα).

Η εικόνα για το 2019 αναφορικά με την επιλογή του μεταφορικού μέσου των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους είναι σχεδόν ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές αφίξεις αποτέλεσαν το 66% του συνόλου των αφίξεων ακολουθούμενες από τις οδικές με 31% και τις θαλάσσιες με 3%. Το ποσοστό των τουριστών που επέλεξαν το τρένο ως μέσο μεταφοράς για το ταξίδι τους στην Ελλάδα ήταν αμελητέο.

Η εποχικότητα των αφίξεων και των εσόδων καταδεικνύουν την εξάρτηση του τουρισμού της χώρας μας από το κυρίαρχο προϊόν, καθώς από την έναρξη μέχρι την λήξη της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος – Σεπτέμβριος) καταγράφεται το 79,8% των αφίξεων και το 84,8% των εσόδων.

Ειδικότερα, το 56% των αφίξεων και το 59,3% των εσόδων καταγράφεται στο 3ο τρίμηνο του έτους και το 23,8% των αφίξεων και το 25,5% των εσόδων στο 2ο τρίμηνο του έτους, το οποίο και σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δείτε επίσης