Τουρισμός

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Φέτος θα ξεπεράσουμε και το ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων του 2019»

Την εντυπωσιακή αύξηση των προσεγγίσεων σε λιμάνια της Ελλάδας αποκάλυψε κατά την διάρκεια ημερίδας στον Πύργο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Πλακιωτάκης (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): «Φέτος θα ξεπεράσουμε και το ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων του 2019»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ρότα» για ιστορικό ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων έχει βάλει ο ελληνικός τουρισμός της φετινής χρονιάς σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη στο τουριστικό συνέδριο «#RouteLab», που διεξάγεται στο θεματικό πάρκο «Ξυστρή» στον Πύργο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του βασιζόμενος στα τελευταία στοιχεία όλοι οι εκτιμήσεις από τις αναλύσεις δεδομένων δείχνουν πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα επίπεδά αφίξεων κρουαζιερόπλοιων το 2019 και οι προσεγγίσεις στα ελληνικά λιμάνια θα δημιουργήσουν ένα νέο ρεκόρ στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

«Φέτος θα ξεπεράσουμε σε επίπεδο αφίξεων κρουαζιερόπλοιων το 2019, όπου τότε είχαμε περίπου 3.980 προσεγγίσεις, ενώ αυτή την χρονιά θα έχουμε περισσότερες από 4.500 προσεγγίσεις. Μάλιστα οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες και για το 2023, που προβλέπεται να είναι μία ανοδική χρονιά. Ενδεικτικά, για το λιμάνι του Πειραιά, οι προοπτικές είναι να έχουμε 15% περισσότερες αφίξεις από ότι το 2022, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για το Ηράκλειο και για την Κέρκυρα, αλλά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας» δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά στις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας για την κρουαζιέρα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι «κινούμαστε σε δύο επίπεδα» με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού τομέα της κρουαζιέρας που έχει αποκτήσει μία παγκόσμια δυναμική μετά την μεγάλη «πτώση» της διετίας 2020-2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε κατά την ομιλία του:«Πρώτα από όλα κινούμαστε σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού με την εισαγωγή της πλατφόρμας που θα εκσυγχρονίσει και θα αναβαθμίσει το επίπεδο παροχής λιμενικών υπηρεσιών από τους παρόχους. Δεύτερον, έχουμε το πολύ σημαντικό σύστημα οργάνωσης των αφίξεων και των αναχωρήσεων της κρουαζιέρας, που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο».

Επιπλέον υπογράμμισε την σημασία των υποδομών στα λιμάνια και στην στεριά σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές για την προώθηση του τουρισμού μέσω της κρουαζιέρας: «Εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ και από το ταμείο ανάκαμψης πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών ιδιαίτερα σε νησιωτικούς δήμους, ενώ προχωρά η πολύ μεγάλη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας μας. Είναι (ήδη) σε εξέλιξη τέσσερις μεγάλοι διεθνείς διαγωνισμοί, όπου μάλιστα στους δύο αυτούς έχουμε προσωρινό ανάδοχο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής μας επιλογής να αξιοποιήσουμε τους περιφερειακούς λιμένες, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και υποδομές κρουαζιέρας».

Εξαιρετικό σημαντικό είναι πως έχουν γίνει από το υπουργείο οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι και να προωθηθούν οι απαραίτητες δράσεις για την επιτάχυνση όλων των έργων που σχετίζονται με υποδομές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παράταση που έχουμε πάρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μέχρι τέλη Μαΐου του 2023,ενώ προσφάτως περάσαμε μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Ναυτιλίας, την επικαιροποίηση των μελετών, την σύνταξη των μελετών όπου δεν υπάρχουν, αλλά και την υλοποίηση των έργων, διότι έχει πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες».

Όσον αφορά στον χώρο των σκαφών αναψυχής, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «είναι ένας μοναδικός κλάδος, όπου η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του κόσμου, για αυτό και φιλοδοξία μας είναι να γίνει η Ελλάδα το κέντρο του παγκόσμιου yachting» και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα και με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός σε σκάφη πάνω από 35 μέτρα, καθώς πρόκειται για σκάφη τα οποία ενοικιάζονται από 500 ευρώ μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα».

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Στο συνέδριο για τον τουρισμό «#RouteLab» ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για την αξιοποίηση των λιμανιών, των μαρινών και των σχετικών υποδομών που συνεισφέρουν στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου: «Υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης και σε επίπεδο μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, όταν μιλάμε για αξιοποίηση λιμένων και μαρινών, που μας είχαν φέρει πίσω ως χώρα, αλλά και ως κοινωνία. Είναι σημαντικό πως υπάρχει σχέδιο και για τα λιμάνια μας και για τις μαρίνες μας, για αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα τόσο στην κρουαζιέρα, όσο και στον χώρο των σκαφών αναψυχής, μπορεί να είναι από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο».

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό τομέα που είναι «οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες», οι οποίοι εφαρμόζονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο με οδηγίες και αποφάσεις της Κομισιόν όσο και σε παγκόσμιο με βάση του κανόνες του Διεθνή Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) καθώς επηρεάζουν την λειτουργία των πλοίων και τις υποδομές στην στεριά: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης, με σκοπό την δρομολόγηση έργων ‘πράσινων' υποδομών στα λιμάνια. Διότι η πλειοψηφία των κρουαζιερόπλοιων θα μπορεί μέχρι το 2028 να συνδεθεί με ενεργειακές υποδομές στη στεριά, έτσι ώστε όταν σβήνουν οι μηχανές να μπορούν να λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Επομένως, τα λιμάνια μας θα πρέπει να προετοιμαστούν. Ήδη έχουμε τα πρώτα κρουαζιερόπλοια με καύσιμα LNG και μεθανόλη, καθώς πάμε σε μία συνολική μεταρρύθμιση και της κρουαζιέρας, όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το συνέδριο για τον τουρισμό «#RouteLab» πραγματοποιείται στο θεματικό πάρκο «Ξυστρή» στον Πύργο και διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και τον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ TV.

Δείτε επίσης