Τουρισμός

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Νέα συμφωνία με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με τις σύγχρονες τάσεις του κλάδου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Περικλής Λύτρας» της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω, παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΠΟΞ, καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής υπέγραψαν την συμφωνία (μνημόνιο συνεργασίας) με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προωθώντας την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του κλάδου, ως γέφυρα που ενώνει την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, προς όφελος των φοιτητών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναφέρθηκε στις δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και στις κενές θέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και εξήγησε την σημασία της στενής συνεργασία των επιχειρήσεων του κλάδου με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς και επιπλέον να δημιουργούν τα στελέχη του τουρισμού του μέλλοντος με βάση τις διεθνείς τάσεις και εξελίσεις στον κλάδο.

«Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, λείπουν δεξιότητες σε όλες τις θέσεις του οργανογράμματος όσον αφορά το προσωπικό των μονάδων. Από μια απλή καμαριέρα μέχρι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που μπορεί να είναι διευθυντής σε ξενοδοχείο ή προϊστάμενος σε ένα τμήμα. Χρειάζονται οι δεξιότητες, χρειάζονται οι ξένες γλώσσες, χρειάζονται άνθρωποι που να αγαπούν αυτό που κάνουν και να υποστηρίζουν τον τίτλο "Ελληνική Φιλοξενία". Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα και να βρεθούμε μαζί από κοινού και σε άλλους χώρους, αλλά και να συμβάλλουμε και εμείς στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε όλους τους προορισμούς της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και συμπλήρωσε: «Αν αναλογιστούμε ότι κάναμε το πρώτο βήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ευέλικτη ζώνη της Β' και Γ' Δημοτικού, μέσω της συνεργασίας του ΞΕΕ με τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φιλοξενία ΜΟΥ" και, τώρα το δεύτερο βήμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη σημερινή μας υπογραφή, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθούν όλα καλύτερα στην αγορά εργασίας στον κλάδο μας. Για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή, η εμπιστοσύνη που δείχνει στην ομοσπονδία μας η διοίκηση του Πανεπιστημίου».

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος τόνισε: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε όσο γίνεται πιο συστηματικά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να καταγράψουμε μεθοδικά όσο γίνεται τα πεδία στα οποία θεωρούμε ότι απαιτούνται κάποιες ιδιαίτερες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες και μάλιστα, θα λέγαμε κυρίως, κατόπιν του μεγάλου ελλείματος που διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα στο κομμάτι του τουρισμού όσον αφορά τους απασχολούμενους, αλλά κυρίως της αντιστοίχισης δεξιοτήτων στη χώρα μας, η οποία δυστυχώς κατατάσσεται τελευταία στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη».

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) υπάρχει στενή συνεργασία των οργανισμών και φορέων τουρισμού και φιλοξενίας με τα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε σειρά κρίσιμων θεμάτων από την επαγγελματική κατάρτιση μέχρι την ανάλυση των τάσεων στον τουριστικό κλάδο.

Δείτε επίσης