Τουρισμός

Β. Κικίλιας: Σχέδιο αρχαιολογικού και εναλλακτικού τουρισμού σε Φυλή και Πάρνηθα

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Φυλής είχε σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού με βασικό θέμα την αναβάθμιση του τουριστικού «brand» της περιοχής

Β. Κικίλιας: Σχέδιο ανάπτυξης αρχαιολογικού και εναλλακτικού τουρισμού στην Φυλή και την Πάρνηθα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με βασικό θέμα την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Φυλής, με την ανάπτυξη του αρχαιολογικού, θρησκευτικού & εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις παρεμβάσεις που προωθούνται από τον Δήμο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας και της αναβάθμισης του τουριστικού «brand» της περιοχής η οποία αποτελεί το πιο κοντινό αστικό κέντρο στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, διαθέτει δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας ενώ έχει ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό ενδιαφέρον με αρκετά μνημεία αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και ρωμαϊκής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Φυλής ανέφερε στον Υπουργό ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη αναπτυξιακό άξονα του Δήμου Φυλής, στην προσπάθειά του να αλλάξει τη φυσιογνωμία του (brand name) και τον ενημέρωσε πως η συνάντησή τους συνέπεσε με την ευτυχή συγκυρία της έγκρισης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδότησης για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής. Μιας πόλης η οποία αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς είναι το πλησιέστερο στην Πάρνηθα αστικό κέντρο της Αττικής και διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας: «Ο Δήμος Φυλής προσφέρεται για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού, θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού, με επισκέψεις στα αντίστοιχα μνημεία ή προσκυνήματα, αλλά και εξορμήσεις στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, όπως είναι δεδομένη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τουριστική ανάπτυξη σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Μάλιστα, σε ανάρτηση του στο twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Φυλής προσφέρεται για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού, θρησκευτικού & εναλλακτικού τουρισμού, με επισκέψεις σε μνημεία & προσκυνήματα, αλλά και εξορμήσεις στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας».

Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε, ευχαρίστως, το αίτημα του Δήμου Φυλής να συμβάλει το Υπουργείο, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, για τη χάραξη της συνολικής στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Για το σκοπό αυτό θα στείλει, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, στο Δήμο Φυλής κλιμάκιο το οποίο θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Δήμου για τη χάραξη της τουριστικής στρατηγικής του.

Στην αρχαιότητα η περιοχή του σημερινού Δήμου Φυλής ήταν γνωστή ως «Ευπυρίδες» (Εὐπυρίδαι) αρχικά ως αρχαίος οικισμός και στην συνέχεια ως περιοχή της πόλης/δήμου της Λεοντίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας). Αργότερα σε κείμενα της ελληνιστικής περιόδου αναφέρεται ως Δήμος Ευπυρίδων (ή Ευπυριδών). Η περιοχή που καλύπτει ο σημερινός Δήμος Φυλής (προερχόμενος από τη συνένωση των πρώην Δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου) είχε κατά την αρχαιότητα στρατηγικό χαρακτήρα, από πλευράς στρατιωτικής, τελωνειακής, μεταφορικής και ευρύτερα οικονομικής.

Αρχαία οχυρά, φρούρια, τείχη, πύργοι και ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν τόσο στην περιοχή που αποτελούσε τον πρώην Δήμο Άνω Λιοσίων όσο και της Κοινότητας Φυλής (π.χ.το ιερό του Ηρακλέους στο Ζεφύρι, το αρχαίο φρούριο Φυλής, το αρχαιολογικό πάρκο Ζωφριάς με ταφικά μνημεία, βάσεις κτηρίων και μέρος οχυρών) μέχρι και αρχαίες διευθετήσεις ρεμάτων,με σημαντικό αρχαιολογικό αποτύπωμα.

Δείτε επίσης