Τουρισμός

Μεγ. Βρετανία: «Απογείωση» για τις all-inclusive διακοπές στο εξωτερικό το 2023

Η έκθεση της «Travel Trends 2023» δείχνει ότι είναι η ανερχόμενη τάση στον τουρισμό εξαιτίας των ανησυχιών για ανατιμήσεις, πληθωρισμό και ύφεση

 Μεγ. Βρετανία: «Απογείωση» για τις all-inclusive διακοπές στο εξωτερικό το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εντυπωσιακή αύξηση σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες παρουσιάζει η τάση για all-inclusive διακοπές στο εξωτερικό το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «Travel Trends 2023» της Βρετανικής Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Πρακτόρων και Tour Operators (ABTA).

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, το 29% των Βρετανών σχεδιάζει να κάνει διακοπές all-inclusive το 2023, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 40% μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 44 ετών (18-44 ετών) και...απογειώνεται στο 57% στην κατηγορία των νέων οικογενειών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τεράστια στροφή στις διακοπές all-inclusive σε σχέση με τα στοιχεία των ερευνών των τελευταίων πέντε ετών οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια των Βρετανών να εξασφαλίσουν λίγες ημέρες διακοπών και ξεκούρασης, διατηρώντας τον έλεγχο του συνολικού κόστους του ταξιδιού. Ιδιαίτερα στις κατηγορίες των οικογενειών και των ζευγαριών.

Ουσιαστικά, παρά το υψηλότερο κόστος ζωής που ασκεί πίεση στα οικονομικά των πολιτών αυτή την περίοδο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να πάνε διακοπές του χρόνου, με αποτέλεσμα τα «πακέτα» all-inclusive να αποδεικνύονται ως η πρώτη επιλογή αντί των προσφορών της τελευταίας στιγμής ή της επιλογής προορισμού λίγο πριν την αναχώρησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι δυο βασικοί λόγοι της συγκεκριμένης στροφής είναι η αίσθηση ότι η επιλογής all-inclusive θα τους βοηθήσει να ελέγξουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες και κατά δεύτερον λόγο ότι η κράτηση ή προπληρωμή διασφαλίζει ότι όντως θα κάνουν διακοπές το επόμενο έτος, με ένα προκαθορισμένο, «κλειδωμένο» ποσό, που καθορίζει ευκολότερα τον προγραμματισμό τους.

Αυτή η τεράστια αύξηση των διακοπών all-inclusive (από ένας στους τρεις στον γενικό πληθυσμό μέχρι ένας στους δύο για οικογενειάρχες) φαίνεται ήδη στις κρατήσεις που έχουν γίνει από Βρετανούς τους προηγούμενους μήνες με ημερομηνίες μέσα στο 20234, μέσω μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών, τουριστικών γραφείων και tour operators, όπως η TUI, η Jet2holidays, η easyJet holidays, η Travel Republic και η Barrhead Travel. Σχεδόν όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Πρακτόρων και Tour Operators (ABTA) διαπιστώνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση σε κρατήσεις για διακοπές all-inclusive το 2023.

Όπως αναφέρει η «Travel Trends 2023» οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για ταξίδια all-inclusive του 2023 είναι η Ισπανία (με τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους να προηγούνται στις κρατήσεις), η Τουρκία και η Ελλάδα. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κροατία.

Επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους, με έντονη παρουσία στην Μεγ. Βρετανία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαίωσε χθες ότι η τάση αυτή (all-inclusive) είναι για πρώτη φορά η κορυφαία επιλογή για τη χειμερινή αθλητική περίοδο 2022-2023, ξεπερνώντας την πιο δημοφιλή επιλογή του περασμένου χειμώνα: τα εξατομικευμένα ταξίδια, όπου ο κάθε πελάτης κάνει την δική του επιλογή εκτιμώντας όλους τους παράγοντες.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα συμπεράσματα της έκθεσης ξεχωρίζει το γεγονός πως η ταξιδιωτική βιομηχανία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19 αλλά αντιμετωπίζει πλέον μια εντελώς νέα πρόκληση: τον αντίκτυπο που θα έχουν ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια, οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας και η αβέβαιη οικονομική κατάσταση στην όρεξη των πολιτών για διακοπές.

Ορισμένες από τις τάσεις της φετινής έκθεσης για το 2023 δείχνουν τις διάφορες τακτικές που χρησιμοποιούν οι τουρίστες για να ξεπεράσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής: από τη ζήτηση για διακοπές all-inclusive μέχρι τις προκρατήσεις και τις προσφορές καλύτερης τιμής για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Travel Trends 2023» συνδυάζει την έρευνα, με δεδομένα από κρατικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και πληροφορίες για τις κρατήσεις από τα μέλη τα μέλη της Βρετανικής Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Πρακτόρων και Tour Operators (ABTA), για να προσδιορίσει τις βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τα σχέδια διακοπών για το επόμενο έτος.

Δείτε επίσης