Τουρισμός

Γερμανία:«Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές της φετινής τουριστικής σεζόν»

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «RND» σε σημερινό του δημοσίευμα υμνεί τον τουρισμό της χώρας μας.

Γερμανία:«Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές της φετινής τουριστικής σεζόν»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ύμνο» στην Ελλάδα και τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι το νέο δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου «RND», με τίτλο «Νέα ρεκόρ σε Σαντορίνη, Μύκονο και Ρόδο- Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές της τουριστικής σεζόν».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του δημοσιεύματος: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της ταξιδιωτικής περιόδου του 2022. Σύμφωνα με έρευνα, οι ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους. Και ένα νησί ξεχωρίζει από όλα τα άλλα».
Το άρθρο εγκωμιάζει τις επιδόσεις στην χώρας μας στον τουριστικό τομέα, με έμφαση στην Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Ρόδο. Στο σχετικό άρθρο υπογραμμίζεται πως «σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας “Reviewpro”, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των μεσογειακών χωρών όσον αφορά την ποιότητα διακοπών, με την Ισπανία και την Ιταλία να κατέχουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα».

Στο εκτενές ρεπορτάζ του του «RND» αναφέρονται οι κορυφαίες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), υπογραμμίζοντας ότι πολλοί ελληνικοί προορισμοί κατέρριψαν ακόμα και τα ρεκόρ του 2019 (+56% η Σαντορίνη, +21% η Μύκονος, 9% η Ρόδος, αύξηση +11,5% στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο κ.α.).

Επισημαίνονται επίσης στατιστικά στοιχεία αλλά και οι θετικές κριτικές, οι απόψεις και οι εμπειρίες των Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, όπως επίσης και τα δεδομένα από κορυφαία ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικούς οργανισμούς και tour operators της Γερμανίας.

Το δημοσίευμα του «RND»

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου «RND», έχει υπέρτιτλο «Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος», τίτλο «Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές της τουριστικής σεζόν» και υπότιτλο «Νέα ταξιδιωτικά ρεκόρ για την Ελλάδα - ένα νησί γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση».

Στον πρόλογό του, δίπλα σε μία εντυπωσιακή εικόνα από την Σαντορίνι με νεαρή τουρίστρια από την Γερμανία, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Νέα ταξιδιωτικά ρεκόρ για την Ελλάδα - ένα νησί γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση».

Στην εισαγωγή του άρθρου αναφέρεται ένα περιστατικό στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας από τον συντάκτη του δικτύου: «Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, Δευτέρα πρωί. Μια ομάδα τουριστών επιβιβάζεται σε ένα από τα κόκκινα διώροφα λεωφορεία που ξεκινούν από εδώ τις περιηγήσεις τους στην ελληνική μητρόπολη. Ο ήλιος λάμπει, το θερμόμετρο δείχνει 21 βαθμούς. "Υπέροχα", λέει η Bettina Runge καθώς αυτή και ο σύζυγός της παίρνουν δύο ακόμη θέσεις στο ανοιχτό πάνω κατάστρωμα. Το ζευγάρι απογειώθηκε από το Βερολίνο το Σάββατο στους μείον τρεις βαθμούς και τώρα απολαμβάνει τον όμορφο καιρό: "Καλοκαίρι στα τέλη Νοεμβρίου", λέει με ικανοποίηση ο Βερολινέζος. Ο Αντώνης, ο οδηγός του λεωφορείου, είναι επίσης χαρούμενος: "Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς επιβάτες όσο τώρα αυτή την εποχή", λέει» και αναλύεται γιατί η Ελλάδα έχει φέτος τόσο μεγάλη τουριστική ζήτηση και μετά το καλοκαίρι: «Η Ελλάδα έχει ζήτηση. Για ταξιδιωτικούς πράκτορες όπως η Tui και η FTI, οι ελληνικοί προορισμοί ήταν οι πιο δημοφιλείς φέτος. Η off-season πηγαίνει επίσης πολύ καλά. Εκτός από τη Μαγιόρκα, τα ελληνικά νησιά είναι ιδιαίτερα καλά κλεισμένα, δήλωσε στο περιοδικό FVW ο Διευθυντής της TUI, Στέφεν Μπέχνκε. Ως εκ τούτου, πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ παρέτειναν τα προγράμματά τους για την Ελλάδα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια τελείωναν τον Οκτώβριο, για τον Νοέμβριο.

Η Σαντορίνη σπάει το ρεκόρ του 2019 - Μύκονος και Ρόδος πάνε επίσης καλά

Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει φέτος το προηγούμενο ταξιδιωτικό ρεκόρ του 2019. Εκείνη την περίοδο, 31,35 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες ήρθαν στη χώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.Αν προστεθούν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται λίγο κάτω από τα 34 εκατομμύρια. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση του αριθμού σε 7,4 εκατομμύρια το 2020. Το 2021, η ανάκαμψη ξεκίνησε με 10,6 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο αριθμός των επιβατών τον Οκτώβριο ήταν μόλις 2,6% μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2019, ενώ τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται ο φορέας Fraport Greece κατέγραψαν ακόμη και αύξηση 11,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το 2019.
Ορισμένα ελληνικά νησιά έχουν ήδη ξεπεράσει σημαντικά τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ρεκόρ κατά τους πρώτους δέκα μήνες. Το πρώτο φαβορί είναι η Σαντορίνη. Εκεί, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε από 519.000 το 2019 σε 811.000 τώρα - αύξηση 56%. Η Μύκονος κατέγραψε αύξηση 21% σε σχέση με το 2019, η Ρόδος είδε 9% περισσότερους επισκέπτες από την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ.

Πολύ ικανοποιημένοι οι Έλληνες ταξιδιώτες - Στη δεύτερη θέση η Ισπανία

Ένας λόγος της επιτυχίας είναι το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των Ελλήνων παραθεριστών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Reviewpro. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Μεσογείου στον δείκτη ποιότητας με βαθμολογία 85,9%. Η Ισπανία βρίσκεται στο 82,9%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 82,6%, την Κροατία και την Κύπρο με 84% και την Τουρκία με 79,8%.
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα νησιά των Κυκλάδων έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία κατά τους πρώτους εννέα μήνες με 90,2%. Τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης προηγούνται στην ποιοτική αξιολόγηση ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ίμπιζα, η Σαρδηνία, η Μαρμπέλα, η Μαγιόρκα, το Μπόντρουμ και το Σεν Τροπέ.
Ειδικά τα ελληνικά ξενοδοχεία πέντε αστέρων λαμβάνουν πολύ καλούς βαθμούς από το Reviewpro. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο premium τμήμα όσον αφορά την κατασκευή νέων ξενοδοχείων. Αυτό προφανώς αποδίδει.
Παραδοσιακά, οι Γερμανοί αποτελούν τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο έθνος ξένων παραθεριστών στην Ελλάδα. Στους αγαπημένους τους προορισμούς περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Κως και η χερσόνησος της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, φέτος, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να χάσουν την πρώτη θέση τους. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 89% τους πρώτους οκτώ μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όμως, οι Βρετανοί ανέπτυξαν ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό για την Ελλάδα,με τον αριθμό τους να υπερτριπλασιάζεται σε σχέση με το 2020. Τους πρώτους οκτώ μήνες,ήταν η μεγαλύτερη ομάδα «παραθεριστών» για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και πιθανότατα θα «υπερασπιστούν» αυτό το προβάδισμα μέχρι το τέλος του έτους».

Δείτε επίσης