Τουρισμός

Κικίλιας: «Τα ταξιδιωτικά έσοδα θα υπερβούν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 3 δις»

Ο Υπουργός Τουρισμού αποκάλυψε ότι ο τουρισμός θα ξεπεράσει ως το τέλος του χρόνου τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την φετινή τουριστική περίοδο

Κικίλιας: «Τα ταξιδιωτικά έσοδα θα υπερβούν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 3 δις»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την αισιοδοξία του για την διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εσόδων μέχρι το τέλος του έτους πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και ενδεχομένως στα επίπεδα-ρεκόρ του 2019 εξλεφρασε σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, εγκωμιάζοντας την εξαιρετική προσπάθεια όλων των φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου.

«Είχα πει ότι ακόμα και ένα ευρώ παραπάνω, μία επιπλέον εβδομάδα, ακόμα και μια παραπάνω πτήση charter, έχουν καθοριστική σημασία για την οικονομία» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας και υπογράμμισε πως «στο τέλος το 2022 τα ταξιδιωτικά έσοδα θα έχουν υπερβεί τον στόχο του -περυσινού- προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στις τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας, οι οποίες είναι εντυπωσιακές τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους φθινοπωρινούς μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και διεθνών ΜΜΕ, τόνισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση: «Είμαι χαρούμενος γιατί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καταφέραμε να στηρίξουμε την μέση ελληνική οικογένεια, όχι αποκλειστικά τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή, την εστίαση, το εμπόριο, τον κατασκευαστικό τομέα και τη βραχυχρόνια μίσθωση».

Μάλιστα, ο Υπουργός Τουρισμού έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία όπως για παράδειγμα από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα αεροδρόμια της Fraport τον Οκτώβριο κατέγραψαν αύξηση +14,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 22,1% και 19,8, αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο το έτους, το 4ήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες στα καταλύματα των ταξιδιωτικών προορισμών κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και το 100%».

Ειδικά για το θέμα των τελευταίων ημερών για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων (digital nomads) από το εξωτερικό για εργασία εξ' αποστάσεως και παραμονή διαρκείας στην χώρα μας, ανέφερε ότι «Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι και digital nomads επιλέγουν τη χώρα μας για να περάσουν τους χειμερινούς μήνες».

Επίσης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε ορεινούς προορισμούς, που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση, θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», ενώ για την ενίσχυσή τους καθοριστική θα είναι η συμβολή του «Τουρισμός για Όλους» καθώς θα ακολουθήσει μια ακόμα κλήρωση στα τέλη Ιανουαρίου.

Τέλος, σχετικά με τα αναπτυξιακά έργα και τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, εξήγησε ότι η αξιοποίηση πόρων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία «αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία τη χώρα, ειδικά για τους προορισμούς που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και υπολείπονται σε υποδομές» και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση καθώς αποτελούν καθοριστικό «παράγοντα» για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών:«Επενδύουμε στην αναβάθμιση στερεών αποβλήτων, υδάτινων πόρων, κυκλοφοριακού, ηλεκτροκίνηση, best allocation στην κρουαζιέρα, αναβάθμιση λιμένων, μαρίνων, αγκυροβολίων, χιονοδρομικών κέντρων. Είναι 350 εκατ. μόνο από το υπουργείου Τουρισμού για αυτά τα έργα με πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον επόμενο μήνα».

Δείτε επίσης