Τουρισμός

Τουρισμός: Στους Top10 προορισμούς του κόσμου η Ελλάδα το 2022

Στην κορυφαία δεκάδα με τις χώρες που προτίμησαν περισσότερο οι τουρίστες συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα

Τουρισμός: Στους Top10 προορισμούς του κόσμου η Ελλάδα το 2022
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην κορυφαία δεκάδα με τις Top20 χώρες που προτίμησαν περισσότερο οι τουρίστες το 2022, μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό της περιόδου 2020-2021, συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα της εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων «ForwardKeys».

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση στην κατάταξη με τους Top20 ταξιδιωτικούς προορισμούς που δέχτηκαν τις περισσότερες απευθείας επισκέπτες το 2022 και σε σύγκριση με τα δεδομένα προ πανδημίας (δηλ. σε σχέση με το 2019).

Επίσης η Ελλάδα αναδείχθηκε ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ υψηλότερα από την Πορτογαλία (10η), την Ισπανία (14η), την Ιρλανδία (15η) και την Γαλλία (16η) στην ίδια κατάταξη, που βασίστηκε στην ανάλυση εκατομμυρίων πτήσεων του 2022 και στην σύγκριση των δεδομένων με τα αντίστοιχα του 2019, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας και της μεγάλης πτώσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων και των «lock-down» (καραντίνα).

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της «ForwardKeys», οι συνολικές αφίξεις στη χώρα μας το 2022 (το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) ήταν μειωμένες κατά 12% συγκριτικά με το 2019.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας λίστας, έχοντας καταγράψει αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε σχέση με το 2019, είναι -σχεδόν απρόσμενα- η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18ης Οκτωβρίου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τα αεροπορικά εισιτήρια), η Δομινικανή Δημοκρατία υποδέχτηκε 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019. Στην πρώτη δεκάδα του Top20 ακολουθούν η Τουρκία, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, οι οποίες κατάφεραν να μην έχουν απώλειες σε αφίξεις και να υποδέχτηκαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό επισκεπτών με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι πιο δημοφιλείς χώρες μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία για τις τουριστικές και ταξιδιωτικές αφίξεις του 2022 σε σχέση με το 2019, χρονιά-ορόσημα για τον παγκόσμιο τουρισμό αλλά και την Ελλάδα, το Top20 έχει...αρκετές εκπλήξεις. Τόσο στις πρώτες 10 θέσεις της κατάταξης όσο και στις χώρες που έμειναν τελικά τελείως εκτός λίστας, αν και θεωρούνται παραδοσιακά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ιταλία.

Το Top10 στις τουριστικές αφίξεις του 2022

 1. Δομινικανή Δημοκρατία (+5)
  2. Τουρκία (0%)
  3. Κόστα Ρίκα (0%)
  4. Μεξικό (0%)
  5. Τζαμάϊκα (-5%)
  6. Πακιστάν (-5%)
  7. Μπαγκλαντές (-8%)
  8. Ελλάδα (-12%)
  9. Αίγυπτος (-15%)
  10. Πορτογαλία (-16%)

Top10 προορισμούς του κόσμου

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα, αφήνοντας πίσω τους δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία και την Γαλλία, οφείλονται κατά κύριο λόγο όχι στους τουρίστες που αποφάσισαν να γνωρίσουν τις «άγνωστες ομορφιές» των δύο χωρών της Ασίας αλλά πρωτίστως στους ταξιδιώτες που ανέμεναν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της περιόδου 2020-2021, για να επισκεφθούν την πατρίδα τους (την οικογένεια ή και φίλους) από τις χώρες όπου εργάζονται και διαμένουν νομίμως.

Αξίζει να σημειωθεί η «ForwardKeys» θεωρείται εκ των κορυφαίων διεθνώς εταιρειών επεξεργασίας δεδομένων για την τουριστική αγορά και η ειδική έρευνα για τους Top20 προορισμούς βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από εκατομμύρια πτήσεις.

Για την ακρίβεια οι αναλυτές της «ForwardKeys» επεξεργάζονται και αναλύουν δεδομένα από σχεδόν 17 εκατομμύρια κρατήσεις πτήσεων ημερησίως, για να καταλήξουν σε πολύτιμα τουριστικά στοιχεία και επιχειρηματικές πληροφορίες για την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Δείτε επίσης