Τουρισμός

CityDNA: Εξαιρετικές οι προοπτικές του 2023 για τα ταξίδια «city-breaks»

Σε πλήρη ανάκαμψη οδεύει ο ευρωπαϊκός τουρισμός πόλεων σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κρατήσεις των τελευταίων μηνών για την επόμενη χρονιά

CityDNA: Εξαιρετικές οι προοπτικές του 2023 για τα ταξίδια «city-breaks»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς αφίξεις στις ευρωπαϊκές πόλεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα νέας ανάλυσης στα αεροπορικά εισιτήρια από την εταιρεία ταξιδιωτικών ερευνών και αναλύσεων «ForwardKeys» που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Προορισμών Πόλεων» (City Destinations Alliance) ή «CityDNA».

Με βάση την αναλύσεων των στοιχείων από εκατομμύρια κρατήσεις ημερησίως, οι προοπτικές για τις κρατήσεις του 2023 να δείχνουν πως οι επιλογές ταξιδιών ή διακοπών τύπου «city-breaks» (τουρισμός πόλεων) οδεύουν σε πλήρη ανάκαμψη και σε ολική επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ήδη τους τελευταίους μήνες οι βασικοί δείκτες στον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση, με τις αφίξεις, τα έσοδα και τις τουριστικές κινήσεις να αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι αστικοί προορισμοί, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του κορωνοϊού επανακάμπτουν από τις αρχές του καλοκαιριού και πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019.

Ειδικά η εξέλιξη του δείκτη «CityDNA City»,ο οποίος συνδυάζει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πόλει, καταγράφει ένα ποσοστό σχεδόν 77% στις διεθνείς αφίξεις το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας ουσιαστικά πτώση μόλις 23% σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα με μείωση της τάξης του 90% ως 99% κατά την διάρκεια του 2020 ανάλογα με την πόλη αναφοράς.

Οι προοπτικές του 2023

Όσον αφορά στις προοπτικές του 2023, το πρώτο τρίμηνο στον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων τα στοιχεία είναι εξαιρετικά θετικά καθώς οι διεθνείς αφίξεις φθάνουν το 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα της τουριστικής περιόδου του 2019.

«Η διαρκής ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ενθαρρυντική, μετά από όλες τις προκλήσεις που έχουν υπομείνει τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των ταξιδιωτών στους προορισμούς μας θέτει τη διεθνή συνεργασία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας» δήλωσε η Πρόεδρος του CityDNA, Πέτρα Στούτσεκ και υπογράμμισε:«Εμείς και τα μέλη των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), δεσμευόμαστε σθεναρά στην ανοικοδόμηση του τουρισμού με ακόμα υψηλότερης ποιότητας ζωής και καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης στους προορισμούς μας».

Δείτε επίσης