Τουρισμός

Deloitte: Η Ελλάδα από τις κορυφαίες χώρες για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη

Στην τρίτη θέση της κατάταξης με τις χώρες που αναμένεται να γίνουν οι περισσότερες επενδύσεις σε ξενοδοχεία και μονάδες φιλοξενίας το 2023 η χώρα μας

Deloitte: Η Ελλάδα από τις κορυφαίες χώρες για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια από τις τρεις δημοφιλέστερες χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2023 στις επενδύσεις ξενοδοχείων θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία από την Deloitte.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου 2022 και συμμετείχαν περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών ξενοδοχείων, φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών μονάδων, επενδυτών, διαχειριστών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και αναλυτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τον κλάδο του τουρισμού με εξειδίκευση στις ξενοδοχειακές υποδομές.

Η κατάταξη της πρώτης τριάδας με τις χώρες της Ευρώπης που αναμένεται -σύμφωνα με αναλύσεις και εκτιμήσεις βάση κριτηρίων αξιολόγησης- να έχουν τις περισσότερες επενδύσεις σε ξενοδοχεία του 2023, έχει ως εξής:

1. Πορτογαλία (33%)

2. Ισπανία (33%)

3. Ελλάδα (31%)

Όσον αφορά στις πιο ελκυστικές πόλεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023, η αντίστοιχη κατάταξη, είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2022 και ορισμένες...εκπλήξεις.

Οι πρώτες πόλεις κατά σειρά δημοτικότητας ήταν:

1. Άμστερνταμ (Ολλανδία)

2. Λισσαβώνα (Πορτογαλία)

3. Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)

Για παράδειγμα η Λισσαβώνα ήταν η πρώτη επιλογή του περασμένου έτους, ενώ ακολουθούσε στην δεύτερη η πρωτεύουσα της Μεγ. Βρετανία αλλά και οι πόλεις υπερσκελίστηκαν από την μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας.

Στα πιο σημαντικά ευρήματα της ετήσιας έρευνας για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία από την Deloitte, συμπεριλαμβάνονται ακόμα τρία σημαντικά συμπεράσματα:

1ον, αναμένονται περισσότερες πωλήσεις προβληματικών, ξενοδοχειακών, περιουσιακών στοιχείων καθώς στη φετινή έρευνα, το 27% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο σχετικό ερώτημα. Ποσοστό διπλάσιο με το αντίστοιχο της ετήσιας έρευνας για το 2022, που έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο.

2ον, ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα επόμενα 5 χρόνια, όπως απάντησε το 83% των ερωτηθέντων.

3ον, οι προσλήψεις παραμένουν υψηλή προτεραιότητα για το 63% των ιδιοκτητών, διαχειριστών και διευθυντών ξενοδοχείων που συμμετείχαν στην φετινή έρευνα της Deloitte.

Δείτε επίσης