Τουρισμός

Haaretz: Εγκώμιο για τον ελληνικό τουρισμό και την Ίο

Η κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ αποκαλεί το κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου «πηγή νεότητας» προσθέτοντας ότι έχει την ίδια αξία και «εκτός τουριστικής σεζόν»

Haaretz: Εγκώμιο για τον ελληνικό τουρισμό και την Ίο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα αφιέρωμα πραγματικό εγκώμιο για το νησί της Ίου και της διακοπές στην Ελλάδα «εκτός τουριστικής σεζόν» φιλοξενεί η κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ «Haaretz» και στην διεθνή αγγλική της έκδοση που έχει παγκόσμια απήχηση.

Το εκτενές άρθρο έχει τίτλο «Ίος: Το νησί των νέων αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι στην καρδιά!», ενώ το χαρκτηρίζει και ως «ιδανικό νησί ακόμα και για για «εκτός τουριστικής σεζόν διακοπές».

Στην εισαγωγή του άρθρο η «Haaretz» δίνει την «εικόνα» του κυκλαδίτικου νησί με μια λιτή περιγραφή που αποδίδει την μοναδικές πλευρές της...νεανικότητας του: «Πάρτι και διασκέδαση, υπέροχες παραλίες, αυθεντική κουζίνα και επίσης...λίγη ιστορία. Η Ίος είναι το νησί που θα βγάλει ό,τι καλύτερο έχεις στις διακοπές σου».

Όσον αναφορά στην περιήγηση στο μικροσκοπικό αλλά πανέμορφο νησί το άρθρο δίνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες: «Η Ίος, ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, βρίσκεται σε ένα λόφο όπου θα βρείτε τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Τα κατάλευκα σπίτια, οι ανεμόμυλοι, οι καμπάνες των εκκλησιών και οι μπλε πύργοι - όλα αυτά δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στο νησί. Για τους λάτρεις της ιστορίας, το νησί προσφέρει πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως τον αρχαίο κυκλαδικό οικισμό Σκάρκος, που χτίστηκε το 2800 π.Χ., και τον αρχαίο τάφο του Ομήρου. Στην πόλη της Χώρας δεσπόζει η εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του γκρεμού, και προσφέρει εκπληκτική θέα στην όμορφη θάλασσα. Από εκεί και πέρα, η Ίος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για πεζοπορία, ποδηλασία και ιστιοπλοΐα. Αυτά που σε περιμένουν στην Ίο».

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στο «καλό φαγητό» το οποίο συνδυάζει την ελληνική και την μεσογειακή κουζίνα με τοπικά εδέσματα που δεν θα βρει ο επισκέπτες σε άλλα τουριστικά θέρετρα της περιοχής: «Το νησί της Ίου θα σας προσφέρει μια αυθεντική ελληνική γαστρονομική πανδαισία. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές όπως μπάλες χούμους, αποξηραμένα ψάρια, γεμιστά λουλούδια λαχανικών, τοπική κολοκυθόπιτα και καρπουζόπιτα. Εξάλλου, μην παραλείψετε τα εξαιρετικά τυριά που παράγονται στο νησί όπως το μαλακό κατσικίσιο τυρί με βότανα, το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και το εξαιρετικό ντόπιο κρασί».

Το άρθρο επιχειρεί να αποκαλύψει νέες πτυχές του νησιού ως τουριστικού προορισμού κάθε εποχή του χρόνο, ξεκινώντας από τον «τομέα» της διασκέδασης τους καλοκαιρινούς μήνες για να να καταλήξει στους ανεκτίμητους ιστορικούς θησαυρούς, όπως τον Τάφο του Ομήρου και τον αρχαιολογικό οικισμό του Σκάρκου ηλικίας 5.000 ετών που προτείνονται επισκέψεις κυρίως την άνοιξη και τον φθινόπωρο,όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές και ο ήλιος δεν «οδηγεί» τους επισκέπτες στις κοντινότερες παραλίες. Ειδική αναφορά γίνεται στην πεζοπορία, την ποδηλασία, την ιστιοπλοΐα και τις καταδύσεις, ως πηγές αναζωογόνησης και μάλιστα «εντός και εκτός της περιόδου τουριστικής αιχμής».

Με αφορμή το αφιέρωμα, ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άρθρο-εγκώμιο της κορυφαίας εφημερίδας του Ισραήλ και δήλωσε πως «γίνονται βήματα για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και θεματικών προϊόντων όπως το “Ios festival” που μπορούν να συμβάλουν στην επιμήκυνση της σεζόν αλλά και στην διεύρυνση των αγορών ενδιαφέροντος για την Ίο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ και της ΕΛΣΤΑΤ, οι φετινές τουστικές επιδόσεις του νησιού «ήταν πολύ ενθαρρυντικές σε αυτή την κατεύθυνση» ενώ είχε αύξηση-ρεκόρ στις ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά 13,5% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το 2019.

Σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σημαντικό ρόλο είχε η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού από το εξωτερικό είχε φέτος και το πολυθεματικό φεστιβάλ «Ios Festival», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο για δεύτερη συνεχή χρονιά με την παρουσία πολλών επωνύμων καλλιτεχνών σε συνδυασμό με δράσεις που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως το «fashion workshop δημιουργικής ανακύκλωσης» της Ίου και ο «βιωματικός περίπατος αρχιτεκτονικής» του νησιού.

Δείτε επίσης