Τουρισμός

Βασίλης Κικίλιας: «Ο στόχος της επέκτασης της τουριστικής περιόδου επετεύχθη»

Ο Υπουργός Τουρισμού στο πλαίσιο συνεδρίου εγκωμίασε την κυβερνητική στρατηγική και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου στην χώρα μας

Βασίλης Κικίλιας: «Ο στόχος της επέκτασης της τουριστικής περιόδου επετεύχθη»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το εγκώμιο του ελληνικού τουριστικού κλάδου, της προσπάθειας των επιχειρήσεων και των φορέων αλλά και την επιτυχημένη στρατηγική της κυβέρνησης για τουρισμό ως «πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας έπλεξε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός: Μια εθνική υπόθεση».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου μίλησε για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, τις συμφωνίες που έγιναν και αυτές που δρομολογούνται με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, για την ενίσχυση του εγχώριου και την ανάπτυξη του αστικού τουρισμού καθώς και για τα έργα υποδομής που προωθούνται μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου.
«Το Υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει ως στόχο στον προϋπολογισμό τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν το 80% του 2019. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με διψήφια νούμερα πληθωρισμού , ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και αστάθεια, μου είπαν από το οικονομικό επιτελείο να κάνουμε ότι μπορούμε. Και καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τον στόχο κατά 3 δις. Πρόκειται για αδιαμεσολάβητα, πραγματικά έσοδα που πήγαν στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία» είπε ο Υπουργός Τουρισμού και συμπλήρωσε: «Ο στόχος της επέκτασης της τουριστικής περιόδου επετεύχθη και αυτό δεν είναι άυλο, μεταφράζεται σε έσοδα που πηγαίνουν στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών».

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη, οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνιών του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και του Πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατζ, που τόνισε ότι «το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τουρισμό στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό πτήσεων που δρομολογήθηκαν το 2022 προς ελληνικούς προορισμούς» (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Κάρπαθος Κως, Μύκονος, Πρέβεζα, Λευκάδα, Καλαμάτα κ.α).

Γι' αυτό και υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη πηγή ταξιδιωτικών εσόδων είναι οι αεροπορικές εταιρείες», υπενθυμίζοντας ότι ο ΕΟΤ συνυπέγραψε πρόσφατα με 11 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις εκτός τουριστικής περιόδου (off season).

Σε ερώτηση για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού απάντησε ότι θα πρέπει να αποδωθούν τα εύσημα στην κυβέρνηση που υιοθέτησε και εφάρμοσε μια ολοκληρωμένη και δυναμική στρατηγική αλλά και σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που λειτούργησε καταλυτικά»: «Αυτός που βοήθησε στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός έδωσε 100 εκ. ευρώ σε άυλες κάρτες για οικογένειες οι οποίες δεν μπορούσαν ή χρειάζονταν στήριξη. Έδωσε 400.000 κάρτες μέσω του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους ”, εκ των οποίων τις 125.000 θα τις κληρώσουμε μετά τις γιορτές για να στηρίξουμε περαιτέρω τους χειμερινούς και ορεινούς προορισμούς, τα μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα. Ποτέ δεν έχει δοθεί τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού».

Τέλος ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στον λεγόμενο «αστικό τουρισμό» (ή «τουρισμό πόλεων») και ειδικότερα για το «brand Αθήνα», επισημαίνοντας ότι έρχονται και επενδύουν ισχυροί ξενοδοχειακοί κολοσσοί. Ειδικότερα αναφερόμενος στην «αθηναϊκή Ριβιέρα» είπε ότι «η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της οποίας το αστικό κέντρο είναι τόσο κοντά στις παραλίες».

Επίσης, μίλησε για την καθοριστική συμφωνία με την οποία η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στον γαστρονομικό οδηγό Michelin καθώς και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην πρωτεύουσα με την ανέγερση ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε επίσης