Τουρισμός

Υψηλή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το 2023 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις του Top10 των τουριστικών προορισμών

ψηλή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το 2023 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από την Ευρώπη και τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα για την τουριστική σεζόν 2023, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC).

Σχεδόν τo 94% των ταξιδιωτών από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως έμειναν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι και έχοντας εξαιρετικές αναμνήσεις και ευχάριστες εμπειρίες εξετάζουν εκ νέου τις κρατήσεις για τις διακοπές του 2023.

Η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση της κατάταξης με τους πιο περιζήτητους προορισμούς των ταξιδιωτών το φετινό καλοκαίρι (2022), μετά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία ενώ οι χώρες της Μεσογείου συνολικά αποτέλεσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ταξιδιωτών.

Την ίδια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών φαίνεται να έχει η χώρα μας και για τα ταξίδια τους το 2023, με την Ελλάδα να αποτελεί την τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή μετά τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού.

Μάλιστα, οι κορυφαίες χώρες για τα επόμενα διεθνή ταξίδια των Ευρωπαίων τόσο για το 2023 όσο και για επόμενα χρόνια είναι η Ισπανία (10,2%), η Γαλλία (10,1%), η Ιταλία (9,6%) και η Ελλάδα (6,6%).

Είναι σημαντικό στοιχείο πως τo 91% έχουν θετική αντίληψη για την Ευρώπη ως ταξιδιωτικό προορισμό, εκτιμώντας ιδιαίτερα τον πολιτιστικό της πλούτο, τις τουριστικές ατραξιόν, την γεωγραφική της θέση και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές (π.χ. παραλίες). Ωστόσο, το 40% δήλωσε πως θα αποφύγουν ταξίδια σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας λόγω του πολέμου, ενώ μόνο το 7% θα σταματήσει να ταξιδεύει στην Ανατολική Ευρώπη.

Όσον αφορά στις προκλήσεις της επόμενης τουριστικής περιόδου, οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν ανησυχούν πια για τον κορωνοϊό (μόλις το 22% λαμβάνει υπόψη του την παράμετρο αυτή κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του ταξιδιού) αλλά επιθυμούν τα μέτρα και οι συνήθειες που καθιερώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, όπως τα υψηλά επίπεδα καθαριότητας, να παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια.

Αντιθέτως, σχεδόν το 75% θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και η ενδεχόμενη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης, μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά τους ταξίδια. Γι΄ αυτό δίνουν προτεραιότητα στο κόστος διακοπών, στις προσφορές και στις δυνατότητες μείωσης του κόστους των ταξιδιών στον επιλεγμένο προορισμό κατά την διάρκεια της παραμονής, με την εστίαση και την νυχτερινή διασκέδαση να είναι ανάμεσα στους τομείς των περικοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» για το 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού βασίστηκε σε στατιστικό δείγμα καταναλωτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και δείγματα καταναλωτών από μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Μεγ. Βρετανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Δείτε επίσης