Τουρισμός

ΕΟΤ: Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των Πολωνών τουριστών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επιλέγουν για τις διακοπές τους την Ρόδο, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιουνίου, τη Χαλκιδική και την Πιερία

ΕΟΤ:Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των Πολωνών τουριστών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην πρώτη θέση της προτίμησης για τους Πολωνούς ως τουριστικός προορισμός εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα ενώ οι Πολωνοί πολίτες αγαπούν ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό, την ελληνική ιστορία και την ελληνική κουζίνα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την αφιερωμένη στον ελληνικό τουρισμό επαγγελματική εκδήλωση (B2B) «Greek-Polish Tourism Workshop», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας του ΕΟΤ στην Πολωνίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 40 εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Ρεθύμνου, τους Τουριστικούς Οργανισμούς Θεσσαλονίκης, Λουτρακίου και Ρόδου, καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις.

Από πολωνικής πλευράς παραβρέθηκαν 70 στελέχη των κορυφαίων τουριστικών ομίλων (TUI, Nekera, Ecco Hlidays) και των σημαντικότερων τουριστικών πλατφορμών πωλήσεων της χώρας ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (wakacje.pl, fly.pl, e-sky.pl, fly4free.pl) της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου workshop, έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις των προορισμών από τους εκπροσώπους των Περιφερειών, ενώ διανεμήθηκε διαφημιστικό υλικό του ΕΟΤ και προβλήθηκαν προωθητικά βίντεο των περιοχών αυτών και τα σποτ του ΕΟΤ «Greece – You Will Want To Stay Forever» για τη νέα τουριστική περίοδο και «Greece has a winter» για το χειμερινό τουρισμό, όπως και για το νέο σποτ «Greekend» και για τον τουρισμό πόλεων («city-break».

Στην ειδική εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πολωνία Μιχαήλ-Ευστράτιος Δαρατζίκης, ο οποίος μίλησε για τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, τον ελληνικό τουρισμό και την φιλοξενία των Ελλήνων ως «διαχρονική παράδοση».

Η ανοδική τάση των Πολωνών τουριστών

Όπως ανέφερε η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 σημειώθηκε αύξησης κατά 40% στις αφίξεις Πολωνών τουριστών στη χώρα μας (σε σχέση με το 2018), με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά από την δεκαετία του ΄70 το 1 εκατομμύριο. Πιο συγκεκριμένα, οι Πολωνοί τουρίστες την χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού έφτασαν τις 1.049.500.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι αφίξεις Πολωνών τουριστών στην Ελλάδα προς τον πληθυσμό της Πολωνίας, φαίνεται να έχει αυξητική τάση την τελευταία 20ετία. Ανά 1.000 Πολωνούς 6 ήρθαν στην Ελλάδα το 2007, 10 ήταν το 2010 ενώ σχεδόν 27 στους 1000 Πολωνούς ήρθαν στην Ελλάδα το 2018. Την ίδια συμπεριφορά παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό της Πολωνίας, όπου το 2018 παρατηρείται το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με το ποσοστό να φτάνει περίπου στο 8,23%.

Τέλος, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας παραμένει στο Top10 την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας στην 6η θέση (πίσω από Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία) την περίοδο 2018-2019.

Η Πολωνία ήταν η 4η μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα το 2021 με 645.000 αφίξεις, ενώ φέτος -σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)- φέτος οι αφίξεις των Πολωνών τουριστών υπολογίζονται πάνω από τις 600.000, προσεγγίζοντας το 60-62% των επιπέδων προ της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι Πολωνοί τουρίστες δείχνουν να προτιμούν την Ρόδο, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιουνίου, τη Χαλκιδική και Πιερία, ενώ αρκετοί Πολωνοί ενδιαφέρονται για την αγορά δεύτερης, παραθεριστικής κατοικίας, στη χώρα μας. Μάλιστα, φέτος η Ρόδος ήταν στους δημοφιλέστερους προορισμούς των Πολωνών στην Ελλάδα, καθώς την επισκέφθηκαν 167.525 άτομα και ήταν στην 3η θέση των αφίξεων πίσω από την Γερμανία και την Μεγ. Βρετανία.

Δείτε επίσης