Τουρισμός

Κίνα: Η κυβέρνηση ενέκρινε τα οργανωμένα ταξίδια από τις 6 Φεβρουαρίου σε 20 χώρες

Εκτός λίστας έμεινε η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω των μέτρων ελέγχου που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωσης για τους Κινέζους ταξιδιώτες

Κίνα: Η κυβέρνηση ενέκρινε τα οργανωμένα ταξίδια από τις 6 Φεβρουαρίου σε 20 χώρες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την διεξαγωγή οργανωμένων ταξιδιών στο εξωτερικό αποφάσισε να επιτρέψει από τις 6 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Κίνας αλλά μόνο προς 20 επιλεγμένες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν σε μία «ειδική λίστα» που δημοσιοποιήθηκε επίσημα σήμερα ύστερα από διαβουλεύσεις αρκετών ημερών.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua της Κίνας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε την έναρξη εξερχόμενων ομαδικών ταξιδίων προς συγκεκριμένους προορισμούς (χώρες) από τις αρχές του επόμενου μήνα, μετά από τις θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που αξιολόγησαν όλα τα «δεδομένα».

Όπως αναφέρουν εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας η συγκεκριμένη λίστα περιλαβάνει τις εξής χώρες: Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Καμπότζη, Μαλδίβες, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Λάος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Κένυα, Νότια Αφρική, Ρωσία, Ελβετία, Ουγγαρία, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι, Κούβα και Αργεντινή.

Η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών των Κινέζων τουριστών και ήταν οι πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στην συγκεκριμένη ειδική λίστα προορισμών εξωτερικού.

Αντιθέτως, εκτός λίστας έμεινε τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος (ανεπισήμως) λόγω των μέτρων ελέγχου που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Κινέζους ταξιδιώτες καθώς και τους πολίτες άλλων χωρών από πτήσεις προερχόμενες από κινεζικά αεροδρόμια.

Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρεται ως «πιλοτικό πρόγραμμα» και όχι ως έγκριση ταξιδιών στο εξωτερικό: «ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Φεβρουαρίου για να επιτρέψει στα ταξιδιωτικά γραφεία να ανοίξουν εξερχόμενα ομαδικά ταξίδια για Κινέζους πολίτες σε 20 χώρες».

Επίσης, η ανακοίνωση επισημαίνει: «Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινού μηχανισμού πρόληψης και ελέγχου του Κρατικού Συμβουλίου, της κορυφαίας ομάδας εργασίας της χώρας για την αντιμετώπιση του COVID-19, και βασίστηκε σε εκτιμήσεις σχετικά με τα μέτρα ελέγχου του COVID-19 και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».

Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση της κυβέρνησης και του γραφείου του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία θα μπορούν επίσης να προσφέρουν πακέτα πτήσεων και ξενοδοχείων στους τουρίστες από την ίδια ημερομηνία (6/2).

Επιπλέον, στην ανακοίνωση ζητείται «από τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τη σημασία του δοκιμαστικού προγράμματος για την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας» και τονίζεται «πώς πρέπει να φροντίζουν τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».

Συμπληρωματικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «China Daily», οι εγκύκλιοι εφαρμογής της απόφασης καθορίζουν ότι οι αρχές πρέπει να δώσουν οδηγίες στους διοργανωτές ταξιδιών να τηρούν αυστηρά τα επίσημα μέτρα COVID-19 στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι τουρίστες θα παροτρύνονται να βεβαιώνονται ότι δεν έχουν μολυνθεί από την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια πριν από την επιβίβαση στην πτήση, να δίνουν προσοχή στην ασφάλεια και την υγεία τους και να ακολουθούν τους τοπικούς κανόνες COVID-19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις πρόληψης της επιδημίας μετά την επιστροφή τους στη γενέτειρά τους.

Στοιχεία από την Trip.com, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών στην Κίνα, έδειξαν ότι μόλις μισή ώρα μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ο όγκος αναζήτησης για αεροπορικά εισιτήρια εξερχόμενων χωρών και ξενοδοχεία στο εξωτερικό έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τριετίας (!) στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Ουσιαστικά, ο αριθμός των παραγγελιών για αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού εκτοξεύθηκε κατά 254% σε σχέση με την ίδια ημέρα του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι Κινέζοι πραγματοποίησαν 155 εκατομμύρια εξερχόμενα ταξίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

TAGS

Δείτε επίσης