Τουρισμός

Έρευνα αειφορίας:Δυο ελληνικά νησιά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για το 2023

Στο Top 10 των πιο βιώσιμων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο κατατάχθηκαν η Ρόδος και η Σαντορίνη μετά από ειδική αξιολόγηση με πολλαπλά κριτήρια

Έρευνα αειφορίας:Δυο ελληνικά νησιά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δυο ελληνικά νησιά κατατάχθηκαν στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης των πιο βιώσιμων ταξιδιωτικών προορισμών για το 2023, σύμφωνα με ειδική έρευνα αειφορίας από αναλυτές του οργανισμού «DiscoverCars.com». Μετά από ειδική αξιολόγηση πολλαπλά κριτήρια και ανάλυση με βαθμολόγηση σε επιμέρους τομείς, η Ρόδος κατέλαβε την 5η θέση στην διεθνή κατάταξη που δημοσιοποιήθηκε επίσημα ενώ η Σαντορίνη ήταν στην 10η θέση της σχετικής λίστας.

Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της ειδικής έρευνας βιωσιμότητας του οργανισμού «DiscoverCars.com», κάθε προορισμός κατατάχθηκε με βάση την συνολική βαθμολογία, μέσω αξιολόγησης με πολλαπλά κριτήρια και σε επιμέρους τομείς.

Έρευνα αειφορίας - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό αφιέρωμα: «Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και στο πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει και τα ταξίδια, με ορισμένες τοποθεσίες να αποδεικνύονται πιο φιλικές προς το περιβάλλον από άλλες.Για να το διερευνήσουμε αυτό σε μεγαλύτερο βάθος, κατατάξαμε τους 10 πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς με βάση τη βιωσιμότητα. Για το σκοπό αυτό, εξετάσαμε παράγοντες, όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για μια πτήση από το Heathrow, ο αριθμός των ξενοδοχείων με σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η ποιότητα του αέρα».

Η ανάλυση της κατάταξης των δύο ελληνικών νησιών

Σύμφωνα με το ειδικό άρθρο με την παρουσίαση για τους βιώσιμους προορισμούς διακοπών για το 2023 την πρώτη θέση στην κατάταξη ως ο πιο βιώσιμος προορισμός κατέλαβε η Μαγιόρκα (Ισπανία), συγκεντρώνοντας 84 στους 100 βαθμούς.

Όπως αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα, για την Ρόδο που κατέλαβε την 5η θέση: «Το ελληνικό νησί της Ρόδου κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κατάταξη. Το νησί συγκέντρωσε 72 από τους 100 βαθμούς. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα της Ελλάδας και είναι γνωστή για την απίστευτη κουζίνα, τα ξενοδοχεία, τις εντυπωσιακές παραλίες και τους αμμώδεις όρμους της».

Μάλιστα, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Το νησί (της Ρόδου) φιλοξενεί συνολικά 1.360 εστιατόρια, εκ των οποίων τα 465 προσφέρουν vegan επιλογές (34% των καταστημάτων εστίασης). Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία που να προσφέρουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα από τα 1.365 διαθέσιμα».

Όσον αφορά στην Σαντορίνη, η οποία κατατάχθηκε στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το αφιέρωμα αναφέρει: «Το ελληνικό νησί συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα, συγκεντρώνοντας 67 από τους 100 βαθμούς. Το νησί, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα ασβεστωμένα κτίρια και τις χαρακτηριστικές μπλε θολωτές στέγες του. Η περιοχή φημίζεται για το κρασί της και φιλοξενεί αρκετούς αμπελώνες. Η Σαντορίνη είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός λόγω των γραφικών θέρετρων, των παραλιών και των διάσημων ηλιοβασιλιεμάτων της».

Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερα αναφορά σε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης και φιλικότητας προς το περιβάλλον: «Είναι εντυπωσιακό ότι το 46% των εστιατορίων στο νησί είναι vegan ή προσφέρουν vegan επιλογές. Επιπλέον, υπάρχουν 35 σημεία στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των μονοπατιών πεζοπορίας και του κόλπου Αμμούδι».

Το μοναδικό αρνητικό σημείο που αναφέρεται στο αφιέρωμα είναι πως «η Σαντορίνη δεν προσφέρει πλέον ξενοδοχεία με σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα».

Έρευνα αειφορίας Top10

Στην πρώτη δεκάδα, οι υπόλοιποι προορισμοί είναι: Ίμπιζα, Τσάρλεστον, Ντουμπρόβνικ, Αρούμπα, Σεντ Μάαρτεν, Γκορεμέ και Σπλιτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βασικοί παράγοντες της έρευνας και αξιολόγησης του οργανισμού «DiscoverCars.com» ήταν το επίπεδο ρύπανσης σε κάθε περιοχή, ο αντίκτυπος μιας πτήσης μετ’ επιστροφής στο περιβάλλον, ο αριθμός των vegan εστιατορίων, ο αριθμός των ξενοδοχείων που προσφέρουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και οι περιοχές (προστατευμένου) φυσικού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, οι αναλυτές και ειδικοί που συμμετείχαν στην «έρευνα αειφορίας» βαθμολόγησαν κάθε προορισμό σε κάθε επιμέρους κριτήριο ή τομέα και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η συνολική βαθμολογία (με άριστα το 100) από όπου προέκυψε η τελική κατάταξη κάθε ταξιδιωτικού προορισμού για διακοπές.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται αυτή η κατάταξη, για την υλοποίηση της οποίας αναλύθηκαν μια σειρά από παράγοντες, ακόμα και η ύπαρξη αεροδρομίου και ο αριθμός των ξενοδοχείων που προσφέρουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Δείτε επίσης