Τουρισμός

Lufthansa:Ακυρώνει 34.000 πτήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού, υπηρεσιών και υποδομών

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» ο γερμανικός αερομεταφορέας προχώρησει ήδη στις περικοπές του καλοκαιρινού προγράμματος

Lufthansa:Ακυρώνει 34.000 πτήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού, υπηρεσιών και υποδομών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην ακύρωση συνολικά 34.000 πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προχώρησε ήδη στο καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων η Lufthansa, σύμφωνα με αποκάλυψη του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Wirtschaftswoche».

Ουσιαστικά, ο γερμανικός αεροπορικός όμιλος θα ακυρώσει το 10% των προγραμματισμένων πτήσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν το φετινό καλοκαίρι -εν μέσω περιόδου αιχμής- φαινόμενα με πολύωρες καθυστερήσεις, αναβολές ή και ακυρώσεις πτήσεων της τελευταίας στιγμής «εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και άλλων θεμάτων», ώστε να αποφευχθεί ένα «κύμα» παραπόνων και διαμρτυριών από επιβάτες.

Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει επιβεβαιώνεται επίσημα από την εταιρεία αλλά το ρεπορτάζ του «Wirtschaftswoche» αναφέρει ότι δεν είναι τελικός καθώς δεν καλύπτει ακόμα το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και δεν υπάρχουν οριστικές πληροφορίες από τις σχεδιαζόμενες ακυρώσεις δρομολογίων από τις θυγατρικές του ομίλου, όπως η Eurowings, η Brussels Airlines και η ελβετική SWISS. Γι' αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στην επίσημη ανακοίνωση ο αριθμός ακυρώσεων να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των περικοπών δρομολογίων και των ακυρώσεις πτήσεων και στις θυγατρικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «WirtschaftsWoche», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σποχρ κάνει «ό,τι μπορεί στην παρούσα φάση για να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα το καλοκαίρι και κυρίως να διασφαλίσει ότι οι πτήσεις δεν θα επισκιαστούν από μία σειρά από τεχνικές βλάβες και προβληματα, όπως πέρυσι το καλοκαίρι».

Οι πρώτες 34.000 ακυρώσεις αφορούν μόνο τα δρομολόγια της Lufthansa για το ερχόμενο θερινό εξάμηνο, που ισχύει από τις 26 Μαρτίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2023. Αυτό αντιστοιχεί σε 500 πτήσεις περίπου την ημέρα, καθώς και στο 10% του προγράμματος πτήσεων που έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες η εταιρεία.

«Η Lufthansa έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών πτήσεων του 2023 από τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο» ανέφερε εκπρόσωπος της Lufthansa σχετικά με την αποκάλυψη για τις ακυρώσεις αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τον τελικό αριθμό (34.000 πτήσεις). Επίσης, δεν δέχτηκε να σχολιάσει και την τελική εκτίμηση για την έκταση των περικοπών δρομολογίων, λέγοντας ανεπισήμως πως «ανά πάσα στιγμή μπορούν να προστεθούν και άλλες καθημερινές αλλαγές».

Παράλλληλα, η Lufthansa φαίνετια πως κόβει πτήσεις κυρίως σε δρομολόγια που διεξάγονται πολλές φορές την ημέρα, ώστε να μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές στους επιβάτες έγκαιρα ή να προχωράει σε αντικατάσταση αεροσκαφών.

Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ανωνύμως πως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του κλάδου «εξακολουθούν να υποφέρει από συμφόρηση και ελλείψεις προσωπικού, ιδίως στην Ευρώπη». Επίσης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές στα αεροδρόμια, όπως στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Γι αυτό οι ακυρώσεις της Lufthansa έχουν «ως στόχο να μειώσουν τον φόρτο εργασίας» και «να επιτρέψουν μεγαλύτερη σταθερότητα για ολόκληρο το σύστημα».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα «Οι περικοπές αποτελούν ένα είδος κατηγορίας για τον κλάδο, ο οποίος στην πραγματικότητα πηγαίνει στο επόμενο έτος τουλάχιστον πολύ καλύτερα προετοιμασμένος» σύμφωνα με τον επικεφαλής της κορυφαίο στέλεχος του κλάδου των αερομεταφών στην Γερμανία.

Σε περιόδους αιχμής, όπως το καλοκαίρι, οι επιβάτες έπρεπε να περιμένουν για ώρες για ελέγχους ή βαλίτσες σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια, λόγω της έλλειψης προσωπικού στους ελέγχους ασφαλείας και κατά τη διάρκεια της φόρτωσης και εκφόρτωσης των αεροσκαφών. Πολλές χιλιάδες τουρίστες πέρυσι έχασαν τις πτήσεις τους εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων υπηρεσιών εδάφους και ασφάλειας σε επτά αεροδρόμια της Γερμανίας, η Lufthansa αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 1.300 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Δείτε επίσης