Τουρισμός

Η Ελλάδα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Ευρωπαίων για το 2023

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων η χώρα μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση των προτιμήσεων για ταξίδια και διακοπές

ελλαδα, ελληνικοσ τουρισμοσ, τουρισμοσ 2023, τουριστικη περιοδοσ, διακοπεσ, διακοπεσ 2023, ερευνα, έρευνα, ETC, etc,  Ευρωπαικη επιτροπη ταξιδιων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, προορισμοι, ταξιδια, ταξιδια 2023, ταξιδιωτεσ, ευρωπαιοι ταξιδιωτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Ευρωπαίων για το επόμενο ταξίδι ή για τις διακοπές του βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) για το 2023. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση στην λίστα με τους Top10 με τους προορισμούς που οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων με τίτλο «Παρακολούθηση του κλίματος για τα εγχώρια και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια» (Κύκλος 15), η Ελλάδα είναι μέσα στην δεκάδα, πίσω από την πρωτοπόρο Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας συγκεντρώνει ποσοστό 5,6% στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών που θα πραγματοποιήσουν ταξίδια ή και διακοπές μέσα στην φετινή χρονιά.

Ο πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες είναι η Γαλλία, με ποσοστό 8,2%, το οποίο προέρχεται από απαντήσεις τόσο για προσωπικά, ιδιωτικά και επαγγελματικά ταξίδια για διάφορους λόγους όσο και ως επιλογή για διακοπές, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Στη δεύτερη θέση είναι η Ισπανία με 7,6% και ακολουθεί η Ιταλία στην τρίτη θέση με 7,4%.

Έκπληξη αποτελεί η Γερμανία καθώς είναι στην 5η θέση, πίσω από την Ελλάδα, με ποσοστό 4,7%, όπως και η είσοδος του Βέλγιο στο Top10 καθώς κατέλαβε την ένατη θέση, με ποσοστό 3,1%, χωρίς να είναι παραδοσιακός τουριστικός προορισμός.

Ποιοι επιλέγουν....ελληνικά

Από τα στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) για το 2023 προκύπτει πως η Ελλάδα αποτελεί την πέμπτη προτίμηση των Γερμανών ταξιδιωτών με ποσοστό 6% (μειωμένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση). Πρώτη στις φετινές επιλογές των Γερμανών είναι η Ιταλία, με ποσοστό 8%, ενώ στην δεύτερη θέση με το ίδιο ποσοστό (7%) ακολουθούν η Ισπανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Όσον αφορά στην αγορά της Μεγ. Βρετανία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση με ποσοστό 8%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Ισπανία με ποσοστό 14%. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι πως παρά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Βρετανών οι προορισμοί στην Ισπανία αθροιστικά έχουν πτώση κατά 8% αφού για τις ίδιες περιοχές, πόλεις και θέρετρα το προηγούμενο ποσοστό ήταν σχεδόν 16%.

Στη γαλλική τουριστική αγορά, η Ελλάδα έγινε ο πέμπτος πιο δημοφιλής προορισμός με ποσοστό 5%, ενώ παραμένει στην πρώτη θέση και τη φετινή τουριστική περίοδο η Ισπανία με ποσοστό 8%. Η έρευνα έδειξε όμως ότι το ποσοστό είναι μειωμένο σχεδόν κατά 50% αφού αρκετοί Γάλλοι που έκαναν πέρυσι διακοπές στην Ισπανία, φέτος έχουν διαλέξει ήδη άλλη χώρα της Μεσογείου ή πιο εξωτικές διακοπές.

Τέλος, στην γειτονική ιταλική αγορά η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των τουριστών με ποσοστό 7%. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία της Ελλάδα στις πρώτες θέσεις (Top10) στο Βέλγιο, όπου κατέχει την πέμπτη θέση με ποσοστό 6%, στην Πολωνία στην τέταρτη θέση με ποσοστό 6% και στην Αυστρία στην πέμπτη θέση με ποσοστό 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλά στην λίστα των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγ. Βρετανίας.

Δείτε επίσης