Τουρισμός

Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Ολλανδοί για διακοπές

Όλο και περισσότεροι Ολλανδοί κάνουν κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό

Ολλανδία, διακοπές 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε συγκεκριμένες κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι μετατρέπονται πλέον προθέσεις των Ολλανδών για ταξίδια, όπως αποκαλύπτει η μελέτη «Holiday Sentiment Monitor» του Ολλανδικού Γραφείου Τουρισμού και Συνεδρίων (NBTC).

Οι περισσότεροι Ολλανδοί, θα προτιμήσουν φθηνές διακοπές στην χώρα τους φέτος, σε σύγκριση με το 2019 και το 2022, όπως ανέφερε το Ολλανδικό Γραφείο Τουρισμού και Συνεδρίων (NBTC) σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιανουάριο. Η νέα έρευνα αναδεικνύει όμως ότι οι αυξημένες τιμές για διακοπές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κατοίκων της Ολλανδίας να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Οι φετινές πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως τη Βαρκελώνη και την Αθήνα αναμένεται να είναι περίπου 50 ευρώ ακριβότερες εξαιτίας των υψηλών δασμών που έχουν επιβληθεί. Η τιμή μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 25 ευρώ ανά επιβάτη στα αεροδρόμια της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 7% των Ολλανδών θα δυσκολευτεί να βάλλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για τις ερχόμενες διακοπές. Αντιθέτως, το 14% των Βέλγων αλλά και το 13% των Γερμανών παρουσιάζεται διατεθειμένο να σπαταλήσει τα χρήματα του στις διακοπές. Ο λόγος είναι οι υψηλοί μισθοί και η αυξημένη διάθεση των δυο χωρών για διακοπές.

Μπορεί οι Ολλανδοί να διακατέχονται από οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο, το 25% έχει ήδη προβεί σε κρατήσεις για διακοπές και το 80% αναζητά προορισμούς. Σύμφωνα με το NBTC, οι Ολλανδοί έκαναν κράτηση για περισσότερες από 28 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην χώρα τους το 2022, καταγράφοντας αύξηση 11% για το 2019, ενώ ευοίωνα προβλέπονται τα σενάρια και το 2023 με αύξηση 2%.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του NBTC, το 40% των Ολλανδών δηλώνει ότι έχει προβεί σε κρατήσεις ξενοδοχείων και εισιτηρίων, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022 (+22%).

Η Ευρώπη στηρίζεται έμπρακτα από τους Ολλανδούς ταξιδιώτες για διακοπές σε ποσοστό 60%. Βασικό μέσο μετακίνησής τους αποτελεί το αεροπλάνο, όπως δήλωσε το 48% των πολιτών. Σε δεύτερη μοίρα σκέφτονται το αυτοκίνητο (37%), ενώ το τρένο χρησιμοποιείται μόλις από το 6%, οι οποίοι είναι παραθεριστές.

Στο κομμάτι της διαμονής, φαίνεται να εκδηλώνουν την προτίμησή τους στα ξενοδοχειακά καταλύματα ή σε ξενώνες με ευρυχωρία. Ιδιαίτερη εκτίμηση έχουν στα bungalows αλλά και στο κάμπινγκ.

Ο εκρηκτικά υψηλός πληθωρισμός για τη χώρα έχει εξαναγκάσει αρκετούς Ολλανδούς να καταφεύγουν σε πιο απλές και λιτές διακοπές, όπως αναδεικνύεται από τη μελέτη του NBTC. Πιο συγκεκριμένα, μειώθηκε ο χρόνος των διακοπών τους, αναζητήθηκαν φθηνότερα καταλύματα ενώ περιόρισαν την επίσκεψή τους στα εστιατόρια. Το NBTC σημείωσε επίσης ότι η Ολλανδία παραμένει δημοφιλής προορισμός για ταξιδιώτες από τη Γερμανία και το Βέλγιο, εκτός από της χώρες της Μεσογείου (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολλανδικό Γραφείο Τουρισμού και Συνεδρίων (NBTC) είναι ο επίσημος φορέας ενημέρωσης για τις τουριστικές προτιμήσεις των Ολλανδών.

Δείτε επίσης