Τουρισμός

Άντζελα Γκερέκου: «Το “μπουμ” στον τουρισμό να μην γίνει μπούμερανγκ»

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ παρουσίασε τις προτάσεις του Οργανισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί της Κέρκυρας

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ΕΟΤ, Κέρκυρα, τουριστικός προορισμός, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, Διακοπές 2023, καλοκαίρι 2023, ελληνικός τουρισμός, Τουρισμός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σειρά δράσεων που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην επιμήκυνση της σεζόν στην Κέρκυρα με κύριο στόχο την ενίσχυση μιας βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παρουσίασε η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου, σε συνάντηση εργασίας με φορείς του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο νησί με θέμα «H επόμενη μέρα του τουρισμού στην Κέρκυρα».

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Βαρούχας, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, o βουλευτής Κέρκυρας (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Αυλωνίτης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών τουριστικών και επαγγελματικών φορέων και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, αφού αναφέρθηκε αρχικά στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία της φετινής τουριστικής περιόδου και στην άριστη διαχείριση από τους εμπλεκόμενους φορείς των πρόσφατων πυρκαγιών στο νησί σε επιχειρησιακό και επικοινωνιακό πεδίο, στην συνέχεια επισήμανε με έμφαση: «Η Κέρκυρα κατάφερε να κάνει ένα πολύ δυναμικό come back μετά την κρίση του κορωνοϊού. Όμως, αυτό το “μπουμ” δεν πρέπει να γίνει μπούμερανγκ σε βάρος της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών».

Επαναπροσδιορισμός του «brand» της Κέρκυρας

Στη συνέχεια, η Άντζελα Γκερέκου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΕΟΤ προς την κατεύθυνση της βιώσιμης επέκτασης της τουριστικής περιόδου στο νησί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στόχος του ΕΟΤ είναι η ανάδειξη της πόλης της Κέρκυρας ως "city break" προορισμού για όλο τον χρόνο με την ταυτόχρονη προώθηση του συνεδριακού, γαστρονομικού και θαλάσσιου τουρισμού και τη σύνδεση του τουριστικού κλάδου με την πρωτογενή παραγωγή».

Επίσης έκανε λόγο για τη «δυνατότητα φιλοξενίας ψηφιακών νομάδων και επισκεπτών του "silver tourism"», μέρος του υψηλού επιπέδου τουρισμού διεθνώς, ενώ υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή της και την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΕΟΤ και το υπουργείου Τουρισμού ώστε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς, «η Κέρκυρα να κατοχυρωθεί ως νησί της μουσικής και των τεχνών», εξαίροντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη δημιουργία του Ionian Film Office, το οποίο θα επιτρέψει την προβολή του νησιού και μέσω κινηματογραφικών παραγωγών.

Ακόμα, η Πρόεδρος του ΕΟΤ υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας υδροπλάνων στη χώρα μας, για την οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν ως βουλευτής και υφυπουργός, καθώς «αποτελεί κομβικό έργο για την συνδεσιμότητα και την τουριστική αγορά του νησιού και ολόκληρου του Ιονίου».

Τέλος, η Άντζελα Γκερέκου κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στην αναγέννηση του προορισμού σε νέα, βιώσιμη και αειφόρα κατεύθυνση, τονίζοντας: «Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό είναι σήμερα και αυτό που απαιτείται είναι ένας επαναπροσδιορισμός του brand της Κέρκυρας».

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ΕΟΤ, Κέρκυρα, τουριστικός προορισμός, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, Διακοπές 2023, καλοκαίρι 2023, ελληνικός τουρισμός, Τουρισμός

Οι τοπικοί φορείς

Από την πλευρά του, o Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κ. Ζορμπάς, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς για τη διαχείριση των σημαντικών κρίσεων των τελευταίων χρόνων, αλλά και στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια στον τουρισμό και σε στοχευμένες προσπάθειες για άνοιγμα σε νέες αγορές.
Στις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μ. Υδραίου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Π. Βαρούχας, και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης.

Γενικότερα, οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν θετικά στην προοπτική επιμήκυνσης της σεζόν, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών σε κεντρικούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το κυκλοφοριακό, το περιβάλλον και το χωροταξικό στον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τη συνάντηση και μετά από πρόταση της Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου, οι φορείς είχαν υποβάλει αναλυτικά υπομνήματα με τις προτάσεις και τα αιτήματα τους, τα οποία θα προωθηθούν στο Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και την υφυπουργό Έλενα Ράπτη.

Δείτε επίσης