Τουρισμός

Όλ. Κεφαλογιάννη: Μοναδική ευκαιρία η αξιοποιήση των πόρων του ΤΑΑ για τον Τουρισμό

Η υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στη διάχυση της πληροφόρησης και στη συμβολή και των μέσων ενημέρωσης προς την κατεύθυνση αυτή

Όλ. Κεφαλογιάννη: Μοναδική ευκαιρία η αξιοποιήση των πόρων του ΤΑΑ για τον Τουρισμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην μοναδική ευκαιρία της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αρμοδιότητας υπουργείου, ώστε να μπει ο ελληνικός τουρισμός σε μια νέα τροχιά σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης, έδωσε έμφαση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσιάζοντας σε ειδική εκδήλωση τις βασικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει όλη την προετοιμασία με την ουσιαστική συμβολή όλων αρμόδιων στελεχών προκειμένου ο στόχος αυτός να καταστεί εφικτός παρά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες, με τελικό στόχο τα οφέλη να κατανεμηθούν στην κοινωνία και στους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Μπαίνουν με τον τρόπο αυτό τα θεμέλια και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μπει σε μια νέα τροχιά, να ανανεωθεί, να εξελιχθεί και να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Στόχος μας είναι, είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, ο ελληνικός τουρισμός του αύριο να παραμείνει θελκτικός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του ΤΤΑ συνολικού ύψους περίπου 387 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες:

• Στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας.

• Στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

• Στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

• Και τέλος στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου 222 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε πως το Υπουργείο εργάζεται εντατικά ώστε να επιτύχει τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων ενώ τόνισε πως διαθέτει το σχέδιο και την πολιτική βούληση ώστε να κερδίσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.

Αναλυτικότερα, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαρθρώνονται σε τέσσερις δράσεις:

Πρώτον, δράση με τον γενικό τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 321 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, δράση που αφορά στην «Τουριστική Εκπαίδευση», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 45 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Και τέλος Δράση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», προϋπολογισμού επίσης περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός με τους συνεργάτες της αναφέρθηκαν εκτενώς στις τέσσερις αυτές δράσεις επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται εντατικά για να αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προχωρούμε με μεθοδικά βήματα και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. «Τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν καίρια στο να βάλουμε τον ελληνικό τουρισμό σε μια νέα τροχιά σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Θα συμβάλουν, ειδικότερα, στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού, όπως και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και στην αλλαγή του προτύπου τουριστικής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Ακόμα, στην σημαντική αναβάθμιση της κατάρτισης των απασχολούμενων στον τουρισμό, συνεπώς στη βελτίωση του επιπέδου των τουριστικών υπηρεσιών σε αναλογία με την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς», είπε η υπουργός.

Με την υλοποίηση τελικά των έργων που έχουν σχεδιαστεί από το υπουργείο και υλοποιούνται στοχεύουμε σε μία ανάπτυξη που θα αφορά ολόκληρη τη χώρα, προσέθεσε.

Η υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στη διάχυση της πληροφόρησης και στην συμβολή και των μέσων ενημέρωσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο σύνδεσμος αναρτημένων προσκλήσεων είναι https://mintour.gov.gr/category/prokirixeis-proskliseis/

Η υποβολή ερωτημάτων δυνητικών δικαιούχων rrf-helpdesk@mintour.gr.

Δείτε επίσης