«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Το παρασκήνιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

mitsotakis17
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Γιατί ο πρωθυπουργός πήρε τώρα την απόφαση της λήψης των νέων μέτρων, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 60 ετών

H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και η επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για όσους δεν προσέλθουν για εμβολιασμό μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ανακοίνωσε το μέτρο, ότι ήταν μια απόφαση που τον «βασάνισε προσωπικά». Όμως, τόσο η «σκιά» της νέας απειλής, που έχει το όνομα «Όμικρον», όσο και το γεγονός ότι εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοιό αφορά άτομα άνω των 60 ετών, βάρυναν πολύ την απόφαση. Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά, επτά στους δέκα διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών, ενώ περίπου 580.000 υπολογίζονται οι ανεμβολίστοι πολίτες άνω των 60.

Και παρόλο που από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε μια εκστρατεία πειθούς εκ μέρους της κυβέρνησης, που εστίαζε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Τον τελευταίο μήνα μόλις το 3% αυτής της ηλικιακής ομάδας είχε κλείσει νέο ραντεβού, το χαμηλότερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πάντως, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες ο ημερήσιος Μέσος Όρος για ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών ήταν 2.600, χθες μέσα σε μία μόνο ημέρα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, τα ραντεβού από την ίδια ηλικιακή ομάδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 6.000, γεγονός, που όπως αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, δικαιώνουν την απόφαση του πρωθυπουργού για το μέτρο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών άρχισε να συζητείται από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Η διασταύρωση των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών θα γίνεται με το ΑΜΚΑ τους, μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας από την ΗΔΙΚΑ στην ΑΑΔΕ και από εκεί στην εφορία, η οποία θα καταλογίζει τα πρόστιμα. Με νόμο που θα θεσπιστεί, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. Για όσους για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα συγκεκριμενοποιηθεί ένας τρόπος τις επόμενες ημέρες, για να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα πιστοποιούν ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν για λόγους υγείας και θα απαλλάσσονται του προστίμου. «Δεν είναι ποινή αλλά είναι ένα αντίτιμο υγείας. Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία.», τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την προστασία των ευάλωτων παρά το πολιτικό κόστος.

Το άλλο σημαντικό μέτρο ενόψει των γιορτών και των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η διανομή από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου ενός δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς διανομή θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια των γιορτών.


Δείτε επίσης