«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Το φθηνό χρήμα φράγμα για το τσουνάμι ακρίβειας που σηκώνει η ουκρανική κρίση

Η Ε.Ε. εξετάζει τη δημιουργία ταμείου στήριξης των καταναλωτών

Το φθηνό χρήμα φράγμα για το τσουνάμι ακρίβειας που σηκώνει η ουκρανική κρίση
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Οι δραματικές εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σηματοδοτούν την είσοδο σε μία πορεία αντιπαράθεσης της Ευρώπης με τη Ρωσία, που αλλάζει τα πάντα σε γεωπολιτικό, σε ενεργειακό, αλλά, κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο.

Δείχνουν το τέλος της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου και είναι πεποίθηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα επέλθουν οικονομικές επιπτώσεις, με έναν αυξανόμενο πληθωρισμό που θα προκαλέσει αναταράξεις και στην οικονομική μεγέθυνση. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή, την προσεχή Τρίτη, για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού, ενώ στη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου τόνισε, επίσης, ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά Ενέργειας».

Για να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι των αυξήσεων που έρχεται, και παράλληλα να αντέξει και ο προϋπολογισμός της χώρας, στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην επανέλθει η Ευρώπη στους προ πανδημίας σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες, που επιβάλλουν λιτότητα και στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Φθηνό χρήμα που θα επιδοτεί τους ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στο επερχόμενο φάσμα της ακρίβειας και της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή λύση. Η πρόταση του πρωθυπουργού να επεξεργαστεί η Κομισιόν και να καταθέσει άμεσα προτάσεις για το πώς μπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηριχτούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Αναμένεται να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο τραπέζι έχει πέσει η δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης, από το οποίο θα μπορούν τα κράτη να ενισχύουν τους καταναλωτές τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακουφίσει τους πολίτες της. Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την πανδημία μπορεί να αποτελέσει οδηγό για να χτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ασπίδα στην επερχόμενη οικονομική κρίση. Μία σκέψη είναι αυτό το Ταμείο να χρηματοδοτείται με βάση μελλοντικά έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων –είναι περίπου 100 δισ. τα έσοδα από τα πρόστιμα από τους ρύπους– ώστε να επιτρέπει στις κυβερνήσεις να χορηγούν έκτακτες επιδοτήσεις. Στο άμεσο διάστημα όμως, ένας άλλος προτεινόμενος σχεδιασμός είναι να δοθεί στα κράτη δημοσιονομικός χώρος και να εξαιρούνται από τους περιορισμούς οι δαπάνες που θα γίνουν για να στηρίξουν την κοινωνία για την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Στο Συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε. τέθηκε, επίσης, από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την άμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της Ε.Ε. πόσο κομβικής σημασίας και απαραίτητη είναι η αμυντική προετοιμασία και σε πόσο δεινή θέση μπορεί να βρεθεί ένα κράτος αν δεν έχει αποτρεπτική ισχύ. «Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί, πια, μία αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ως προς την εσωτερική πολιτική σκηνή, ότι δικαιώνονται οι επιλογές τους να υπογράψουν αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία και την Αμερική, να προμηθευτούν αμυντικό εξοπλισμό και διπλωματικά η Ελλάδα να έχει σταθερό προσανατολισμό προς τη Δύση. Μάλιστα, στελέχη της Ν.Δ. υπενθύμιζαν στη «Βραδυνή της Κυριακής» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του δόγματός της ότι η Άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, που είχε εκφραστεί στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την επίλυση του Ενεργειακού η Αθήνα τάσσεται υπέρ της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε με την παραγγελία σε μεγάλη κλίμακα να μετριαστεί το μεγάλο κόστος της.

Επίσης, λόγω της συγκυρίας, κατά την οποία κερδίζει έδαφος η σκέψη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, στην Αθήνα επαναφέρουν τη σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Όλες οι προσαρμογές για ενεργειακή επάρκεια

Σε εγρήγορση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση. Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη ροή και τον ανεφοδιασμό, στην κυβέρνηση είναι σε επαγρύπνηση και αναζητούν λύσεις αναπλήρωσης σε περίπτωση που σταματήσει ο ανεφοδιασμός από τη ρωσική πλευρά. Πέρα από τα αποθέματα που έχει η χώρα για να εξασφαλιστεί ομαλή ροή, η κυβέρνηση κινείται και κάνει έρευνα προς την κατεύθυνση για περαιτέρω μεγαλύτερη προμήθεια με LNG από την αγορά. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρίες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG. Θα εξαντληθούν, επίσης, οι δυνατότητες για να υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, φέρνοντας έτσι ακόμα περισσότερο αζερικό αέριο. Θα γίνουν, ακόμη, οι αναγκαίες προσαρμογές, έτσι ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα στα εργοστάσια που καίνε διπλό καύσιμο και με πετρέλαιο, για να περιοριστεί εκεί η χρήση του φυσικού αερίου.

Πάντως, τώρα, η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, προχθές κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Τέλος, τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Δείτε επίσης