«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Έρευνες για κοιτάσματα αερίου αξίας 250 δισ.

Ανασυντάσσεται ο ενεργειακός χάρτης της χώρας

Έρευνες για κοιτάσματα αερίου αξίας 250 δισ.
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας επιχειρεί να ανασυντάξει η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επανασχεδιασμού της ενεργειακής της πολιτικής, με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες γενιές.

Από εισαγωγέας Ενέργειας η χώρα φιλοδοξεί να γίνει παραγωγός. Ύστερα από επτά χρόνια παύσης ο πρωθυπουργός σήμανε την επανεκκίνηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων ρίχνοντας το βάρος σε έξι περιοχές, στις οποίες επιταχύνονται οι έρευνες για ύπαρξη φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τη χερσαία περιοχή στην Περιφέρεια Ηπείρου και άλλες πέντε θαλάσσιες περιοχές, δύο στο Ιόνιο, μία στον Κυπαρισσιακό και δύο δυτικά-νότια της Κρήτης. Το 2023 είναι η χρονιά-ορόσημο για να γνωρίζει η κυβέρνηση αν θα επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών σε αυτές τις περιοχές.

Πρόκειται για μία ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η αξία των συνολικών κοιτασμάτων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 250 δισ. ευρώ. Αναμένεται η πρώτη γεώτρηση να γίνει στα μέσα του 2023 στην περιοχή της Ηπείρου.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 16 Απριλίου 2022.

Δείτε επίσης