«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Η ελληνική ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Τη στάση της χώρας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, τα ενεργειακά ζητήματα που έχει προκαλέσει ο πμος, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα, θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τζο Μπάιντεν

Η ελληνική ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Υψίστης σημασίας, τόσο ως προς την ουσία της όσο και ως προς τον ευρύτερο συμβολισμό της, χαρακτηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο Λευκό Οίκο, ενώ αξιολογούν ως ιστορική στιγμή την ομιλία του την Τρίτη στο Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον έχοντας στις αποσκευές του επικυρωμένη από τη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο με συγκεκριμένη ατζέντα, στην οποία σημαντική θέση έχουν η γεωπολιτική κατάσταση, το κρίσιμο ενεργειακό ζήτημα και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, και κυρίως το θέμα των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος, εξηγώντας πως είναι ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μία εποχή που απαιτείται ενότητα. Μάλιστα, ο υπονομευτικός ρόλος αναμένεται να συνδεθεί και με το ζήτημα των εξοπλιστικών προς την Τουρκία και τα F-16. Παράλληλα, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της δυνατότητας απόκτησης από την Ελλάδα F-35.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 14 Μαϊου 2022.

Δείτε επίσης