«Βραδυνή της Κυριακής»

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου

Μόνο κέρδη είχε η Ελλάδα από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Το ισχυρό αποτύπωμα μίας δυναμικής επιστροφής της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι άφησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η ιστορική του ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναβάθμισαν τη θέση της χώρας σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και σε ένα σημαντικό παίκτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζοντας στο αύριο και αποτιμώντας με απόλυτα θετικό τρόπο την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι αποτελεί την ισχυρότερη βάση για να χτιστεί η επόμενη μέρα της σχέσης της χώρας με τις ΗΠΑ, που επισφραγίζεται ως η καλύτερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει. Στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν συγκεκριμένα οφέλη, που απορρέουν σε όλα τα επίπεδα, αμυντικά, εξοπλιστικά, στρατιωτικά, εθνικά, γεωπολιτικά, οικονομικά.

Πρώτον, σε αυτό το διήμερο των πυκνών επαφών του κ. Μητσοτάκη χαράχτηκε μία τομή που φέρει την Ελλάδα ενισχυμένη στο γεωπολιτικό χάρτη και την επαναπροσδιορίζει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όχι μόνο τώρα, λόγω των διεθνών συγκυριών από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αλλά και μετά, στην επόμενη μέρα, όταν θα υπάρξει ανακατανομή δυνάμεων και αναθεώρηση του κόσμου όπως τον ξέραμε. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε ανοικτά προς τη Δύση και στις Δημοκρατίες, καταδικάζοντας τον αναθεωρητισμό.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 21 Μαϊου 2022.

Δείτε επίσης