«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι άγρυπνοι φρουροί μας του Αιγαίου

Μιλούν στη «Βραδυνή» οι λιμενικοί που παλεύουν με τους Τούρκους λαθρέμπορους

Οι άγρυπνοι φρουροί μας του Αιγαίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ασταμάτητες είναι οι προσπάθειες των διακινητών για να προωθήσουν μετανάστες, ασταμάτητες είναι και οι επιχειρήσεις του Λιμενικού, που αποτρέπει τις περισσότερες.

Σημαντικότερη πίεση δέχονται τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με καθημερινές, σχεδόν, απόπειρες, ωστόσο φέτος έχει μπει τείχος από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, με περισσότερα από 2.500 στελέχη του Λιμενικού, καθώς και περισσότερα από 60 πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα.

Στη Σάμο, σε σύγκριση με το 2015, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, και σε αυτό συνετέλεσαν η δημιουργία και λειτουργία του ΚΕΔ του νησιού και η ασφαλής φύλαξη των συνόρων. «Υπάρχει αυξημένη πίεση από την τουρκική πλευρά τον τελευταίο καιρό, με την προώθηση μεταναστών στον ελλαδικό χώρο. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται άψογα εμποδίζοντας αυτές τις παράνομες δραστηριότητες», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» η αρχικελευστής Αμαλία Γαλιατσάτου, που από το 2016 υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Σάμου.

Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό συνέβη προχθές, όταν προσέγγισε λέμβος στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Τους πρώτους, κιόλας, μήνες που η κ. Γαλιατσάτου υπηρετούσε στη Σάμο, στη διάρκεια μίας νυχτερινής περιπολίας με τους συναδέλφους της, τους προσέγγισε μία ομάδα μεταναστών με απειλητικές διαθέσεις. «Ευτυχώς, η εμπειρία των συναδέλφων που υπηρετούσαν αρκετό καιρό πριν από εμένα στην υπηρεσία, αποσόβησε τα χειρότερα», θυμάται. Αυτό ήταν το πιο επικίνδυνο περιστατικό που της έχει συμβεί έως τώρα, ενώ αυτό που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη της συνέβη ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022.

Δείτε επίσης