«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Αποκλειστικό: Οσμή σκανδάλου με βίζες στην πρεσβεία μας στην Ινδία

Τρεις πρέσβεις βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ινδίας με εντολή να ξεκαθαρίσουν το τοπίο

Αποκλειστικό: Οσμή σκανδάλου με βίζες στην πρεσβεία μας στην Ινδία
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Συμφέροντα που πλήττονταν από τον αυστηρό έλεγχο των θεωρήσεων (βίζες) σε Ινδούς πολίτες που ζητούσαν να έρθουν στην Ελλάδα από το Νέο Δελχί, βλέπουν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Βίζες που κοστίζουν 80 ευρώ φέρονται να δίνονταν για… 5.000 ευρώ, βάσει, τουλάχιστον, των καταγγελιών των Ινδών. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η ΕΔΕ που διεξήγαγε ο πρέσβης Μεταξάς κρίθηκε ανεπαρκής από τον κ. Δένδια, διότι δεν έριχνε σαφείς ευθύνες σε κάποια πρόσωπα, γι’ αυτό και ανέθεσε στον πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά τη διεξαγωγή νέας ΕΔΕ.

Παράλληλα, η όλη ιστορία ήταν μία ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός του υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο απερχόμενος πρέσβης από την Ινδία, Διονύσης Κυβετός –ο οποίος έχει θητεύσει σε θέσεις υψηλής ευθύνης στο Υπ. Εξ. και θεωρείται από τους πολύ καλούς διπλωμάτες– αποτέλεσε ένα ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. Και αυτό, παρότι –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Βραδυνής της Κυριακής» – ήταν αυτός που κατά κοινή ομολογία (ο Δένδιας είχε επισκεφθεί την Ινδία το Μάρτιο) έβαλε τάξη στο άναρχο τοπίο της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί. Είχε τοποθετηθεί τέλος Αυγούστου του 2019, και ενώ η πρεσβεία μέχρι πρότινος είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσής της.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022.

Δείτε επίσης