«Βραδυνή της Κυριακής»

Άμεση κινητοποίηση για φωτιά και αποζημιώσεις

«Υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεση κινητοποίηση για φωτιά και αποζημιώσεις
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο έχει μπροστά της η χώρα, και ειδικά εν όψει Αυγούστου ουδείς εφησυχάζει στην κυβέρνηση. To μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.

Αντίθετα, απαιτείται ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και εγρήγορση. Η φωτιά στην Πεντέλη ήταν από τα πρώτα κρας τεστ στα αντανακλαστικά απόκρισης του κρατικού μηχανισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως πέρασαν πάνω από τον πήχη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολύ περισσότερο στην πρόληψη και την ταχεία αντίδραση, η οποία αποτυπώθηκε και στην ταχύτατη ανταπόκριση εναέριων και επίγειων δυνάμεων στην εκδήλωση της φωτιάς στην Πεντέλη, είναι ένας κομβικός παράγοντας. «Υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν», επισήμανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό φάνηκε και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σε άλλη σημεία της χώρας, όπως στη Δαδιά του Έβρου, στα Μέγαρα και στη Μυτιλήνη.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Πεντέλη, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι ήταν μία πυρκαγιά με πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Σε αυτό συντείνει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο εστίες στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ενώ στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε δεν υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ, ούτε η θερμοκρασία το απόγευμα της Τρίτης ήταν τέτοια που να ενισχύει σενάρια περί αυτανάφλεξης.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022.

Δείτε επίσης