«Βραδυνή της Κυριακής»

Το τελευταίο καλοκαίρι πριν από το… βαρύ ρωσικό χειμώνα

Διχασμένη η Ευρώπη αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Το τελευταίο καλοκαίρι πριν από το… βαρύ ρωσικό χειμώνα
Αρθρογράφος: Χάρης Κάντας
Από Χάρης Κάντας

Η Ευρώπη αυτές τις ημέρες καίγεται από το κύμα καύσωνα και τις φωτιές, αλλά, πλέον, ο κίνδυνος το χειμώνα να… παγώσει λόγω της ενεργειακής κρίσης μοιάζει να είναι όλο και πιο πιθανός.

Η πρόταση της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν τα παιχνίδια που κάνει η Ρωσία με την προμήθεια του φυσικού αερίου δίχασε τα μέλη της Ε.Ε., και το σχέδιο «Ασφαλής χειμώνας» έχει για την ώρα φέρει μόνο… ανασφάλεια.

Ήδη έχει απορριφθεί από τις χώρες του Νότου και δεν έχει φέρει ενθουσιασμό σε αρκετές ακόμη κυβερνήσεις κρατών-μελών.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» μοιάζει να είναι η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%. Πρόκειται για μέτρο που έχει στόχο κυρίως να προστατεύσει τη Γερμανία, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ισπανία, με την αρμόδια υπουργό Τερέζα Ριμπέρα να χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο» και μη «αποτελεσματικό». «Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους», είπε η Ισπανίδα υπουργός, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, θα στηρίξει τις θέσεις της βιομηχανίας της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022.

Δείτε επίσης