«Βραδυνή της Κυριακής»

Παραγραφή χρεών στα Ταμεία: Μειώνεται το όριο στα 10 χρόνια από τα 20 που ισχύει σήμερα

Η ρύθμιση για τη 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να ψηφιστεί το Σεπτέμβριο

Παραγραφή χρεών στα Ταμεία: Μειώνεται το όριο στα 10 χρόνια από τα 20 που ισχύει σήμερα
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Νέα ρύθμιση έρχεται για την παραγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και πλέον το όριο θα τεθεί στη δεκαετία.

Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών είναι αντισυνταγματικός, ως αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας Δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.

Η ρύθμιση για τη 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστικές οφειλές, αναμένεται να ψηφιστεί το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία» όσο και «εν στενή» έννοια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής, παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος θα παραγράφεται.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022.

Δείτε επίσης