«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν κάνω πίσω» - Σαφές μήνυμα - απάντηση στα σενάρια ανατροπής και πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε πιέσεις που ασκούνται και στοχεύουν στην πολιτική αστάθεια, εκπέμποντας ξεκάθαρα μηνύματα από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το «καυτό» ζήτημα των υποκλοπών 

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν κάνω πίσω» - Σαφές μήνυμα - απάντηση στα σενάρια ανατροπής και πρόωρων εκλογών
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Σαφές μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας έστειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο πρόγραμμά του, ούτε πρόκειται να υποχωρήσει σε πιέσεις που ασκούνται και στοχεύουν στην πολιτική αστάθεια, αποκλείοντας, παράλληλα, τις πρόωρες εκλογές.

Τα όσα είπε χθες, έχουν σχέση με όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου, όπως σημείωναν στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, υπάρχει ντόμινο αστάθειας…

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Χθες στη Βουλή, φάνηκε περίτρανα ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα περάσει, πλέον, σε άλλα επίπεδα έντασης. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως κάποιες «δυνάμεις» ότι επιδιώκουν αστάθεια στη χώρα, και αξιοποιούν ζητήματα όπως οι υποκλοπές και τα περιστατικά στον Έβρο, και υπαινίχθηκε ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν συμμάχους στο εσωτερικό, οι οποίοι «παίζουν» το παιχνίδι τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτή η πολιτική αστάθεια και η μεγαλοποίηση του θέματος της τηλεφωνικής επισύνδεσης θα ικανοποιήσει μόνο αυτούς που θέλουν αποδυναμωμένη τη χώρα μας, την κυβέρνηση, και τις μυστικές της υπηρεσίες, μιλώντας για «δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος, που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της Δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας”. Απευθυνόμενος εμμέσως προς αυτές τις δυνάμεις, τόνισε ότι στην Ελλάδα του 2022 «δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα, Μέσα Ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές, με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Ούτε το μερικό θα γίνει γενικό, με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και μαζί της ο τόπος».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τελείωσε οριστικά απ’ ό,τι φαίνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα –αυτό της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη– διαμορφώνοντας «δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έδωσε την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε: «Αυτό το οποίο λέτε είναι ψέμα. Και δεν είναι απλά ψέμα. Είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο. Και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, για αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα. Και είναι κρίμα πραγματικά, είναι κρίμα, μέσα από τη μεγαλοποίηση αυτού του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα ακριβώς χρειάζονται αυτοί οι οποίοι καραδοκούν εκτός συνόρων, ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Και δίνετε τόσο εύκολα επιχειρήματα, σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών, γιατί βρίσκουν συνεχώς αποτελέσματα απέναντί τους».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο λάθος της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προστάτευσε την ΕΥΠ εξάροντας το έργο της, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο ένας πρωθυπουργός να έχει πλήρη γνώση όλων των επισυνδέσεων που πραγματοποιούνται. Παράλληλα, όμως, έστειλε και ένα μήνυμα, ότι –σύμφωνα με συνεργάτες του– θα είναι ανυποχώρητος στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, αφού αναφερόμενος στα δημόσια πρόσωπα είπε ότι, «ναι, βεβαίως, πρέπει να προστατεύονται και να υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας. Όμως, όχι, τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο, και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο». Πράγμα που σημαίνει πως η εθνική ασφάλεια προηγείται όλων, όπως επισήμαναν.

Πηγές της «ΒτΚ» εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, και δεν έκρυβαν την πεποίθηση ότι δεν είναι τυχαίο ότι το πολιτικό σκηνικό σε Ιταλία, Βρετανία, και Φινλανδία είναι ομιχλώδες, δύο πρωθυπουργοί «που πρωτοστάτησαν κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας» οδηγήθηκαν σε παραίτηση, ενώ η Φινλανδή πρωθυπουργός βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και με μειωμένο κύρος, μετά τη διαρροή βίντεο με προσωπικές της στιγμές. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι τώρα ήρθε και στη χώρα μας η «επιχείρηση αστάθειας», προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν θα έχει τύχη». Το βέβαιο είναι πως ένα θερμό φθινόπωρο αναμένει την κυβέρνηση μετά τον «ανένδοτο» που κήρυξε η αντιπολίτευση μέχρι να οδηγηθούμε σε εκλογές…

Ανένδοτο κατά της κυβέρνησης κήρυξε ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε χθες την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε με το θέμα των υποκλοπών, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις σε υψηλούς τόνους, κήρυξε «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν έθεσε θέμα έμπρακτης αμφισβήτησής της στη Βουλή, όπως ανέμεναν κάποιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε με έντονο ύφος, πολλές φορές τον πρωθυπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης, κάτι που δεν έγινε, αφού, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θα ήταν παράνομο».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έδωσε την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη», ενώ υπεραμύνθηκε της δράσης της ΕΥΠ επί των ημερών του, λέγοντας ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για παρακολούθηση πολιτικού προσώπου ή δημοσιογράφου.

Χθες, πάντως, δικαιώθηκαν όσοι πίστευαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής. Και αυτό, επειδή ήταν ολοφάνερο ότι μία τέτοια πρόταση ήταν άκρως επιθυμητή από την κυβέρνηση, διότι θα ανάγκαζε ακόμη και αυτούς τους βουλευτές της Ν.Δ. που στέκονται κριτικά απέναντί της, να συσπειρωθούν, να την στηρίξουν και να υπάρξει η εικόνα μίας αδιαμφισβήτητης ενότητας. Προς τούτο και ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής, εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, όπως είπε. Με την πρόταση μομφής δεν συμφωνούσε, πάντως, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Κ

ατά πληροφορίες μας, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει να δει τις περαιτέρω εξελίξεις και να διαμορφώσει τη στάση της. Σύμφωνα με παράγοντες της ευρύτερης αντιπολίτευσης, το επόμενο διάστημα, εάν τελικά δεν υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε εκλογές, η ακρίβεια, αλλά και όσα αναμένονται το προσεχές διάστημα εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που οδήγησε στην απώλεια του ελέγχου των τιμών βασικών αγαθών σε όλη την Ευρώπη, θα αποτελέσουν έναν παράγοντα αστάθειας και θα διαμορφώσουν νέο τοπίο, πιο συμβατό με μία πιθανή πρόταση μομφής.

Δείτε επίσης