«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Βαθιά «ανάσα» για 200.000 εγκλωβισμένους στον ΕΦΚΑ: Ποιά χρέη παραγράφονται

Σειρά ρυθμίσεων αποκαθιστά αδικίες και αλλάζει το ασφαλιστικό τοπίο

Βαθιά «ανάσα» για 200.000 εγκλωβισμένους στον ΕΦΚΑ: Ποιά χρέη παραγράφονται
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Ένα ευρύ πακέτο αλλαγών, που αφορά περίπου 800.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κερδισμένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που «γλιτώνουν» την ειδική εισφορά 1%, περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που έχουν μη βεβαιωμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των δέκα ετών, αλλά και σχεδόν 120.000 οφειλέτες που αναμένεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 24 δόσεις.

Την ίδια στιγμή, μπαίνει «πλαφόν» στις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, μέτρο που εκτιμάται πως επηρεάζει περίπου 2.000 με 3.000 άτομα.

Αναλυτικά, οι βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

-Δεκαετής παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ (από 20 χρόνια που είναι σήμερα).
-Αύξηση σε 24 από 12, των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ.
-Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που θα έχουν και μία επιπλέον ενίσχυση από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2023. Επέκταση σε όσους ένστολους εξαιρούνταν της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή του δικαιώματος αναγνώρισης έως και επιπλέον 5 ετών ασφάλισης με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
-Παύση υφ’ όρων της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, όσο εξυπηρετούν τη ρύθμιση.
-Επιβολή πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, που θα είναι ίσο με τα 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ/μήνα).
-Μείωση ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ως προϋπόθεση λήψης αναπηρικών παροχών.
-Παύση αναζήτησης από τον ΟΠΕΚΑ εκκρεμών οφειλών από επιδόματα Προνοίας που έλαβαν πολίτες καλόπιστα, χωρίς να τα δικαιούνται.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2022

Δείτε επίσης