«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Στις Βρυξέλλες θα γεμίσει το «καλάθι» της ΔΕΘ

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να διευρύνει το δημοσιονομικό χώρο

Στις Βρυξέλλες θα γεμίσει το «καλάθι» της ΔΕΘ
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Με μία παροχή-έκπληξη προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου να συνδράμει το «καλάθι» που θα κρατάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο το βράδυ, στην ομιλία του στο βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφυπνίζεται στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προαναγγέλει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τις προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, τα χαμόγελα περισσεύουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Ειδικότερα, στέκονται στην ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου, μία ημέρα προ της ΔΕΘ, όπου οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν για να καταλήξουν στο σχέδιό τους με παροχές για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Αν το σχέδιο ευοδωθεί, θα διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, και έτσι το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και άλλα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα οι οποίοι δοκιμάζονται. Θα σεβαστούμε τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία μας επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση και όχι επιστροφή σε υπερβολές του παρελθόντος, και θα αποδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι αυτή η παράταξη δεν είναι για τα εύκολα, είναι για τα δύσκολα, και μπορεί πάντα να τα βγάζει πέρα και να προχωρά τη χώρα μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες των Σερρών, προσθέτοντας πως στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής Οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

H εμφάνιση ενός πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι πάντα κομβική. Φέτος, όμως, είναι διπλά σημαντική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτον, επειδή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του προετοιμασίας, καθώς ύστερα από αυτή, ακολουθούν κάλπες σε 9 μήνες, όπως καθόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και, δεύτερον, επειδή αποσκοπεί να αποτελέσει το έναυσμα για αλλαγή σελίδας στο τραυματικό κλίμα που έχει προκαλέσει το ζήτημα των υποκλοπών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2022

Δείτε επίσης