«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ζεσταίνει την τσέπη μας: Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του χειμώνα

Το «καλάθι» παροχών που θα κρατά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα είναι γεμάτο για τη στήριξη των ευάλωτων και την ανακούφιση των πολιτών

Ζεσταίνει την τσέπη μας: Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του χειμώνα
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Με σύνθημα «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο «Βελλίδειο» Μέγαρο στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τη φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνησή του και για τη χώρα.

Η ομιλία του είναι ορόσημο, καθώς πραγματοποιείται στην τελευταία ΔΕΘ πριν από τη διενέργεια των εκλογών και θα αποκρυσταλλώνει το πολιτικό του στίγμα αλλά και τις προθέσεις του για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ένα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο βασικός πυρήνας στον οποίο θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε κατά την τριετή διακυβέρνησή του έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα, παρά τις συνεχείς διεθνείς κρίσεις και μέρισμα από αυτό το αναπτυξιακό αποτέλεσμα παίρνουν όλοι οι πολίτες.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!», είναι ένα από τα διλήμματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους πολίτες δείχνοντας πώς θα κινηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες. Θα τους ζητήσει να επιλέξουν ανάμεσα στο δρόμο «της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης», «της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας», «του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας», «της εθνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης». Κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού του έργου αναμένεται να πει: «Τώρα ξέρουμε ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ποιοι μένουν χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έλθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση. Αλλά και κυβερνήτη του τόπου μας».

Το πακέτο παροχών

Το σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του θα αφορά στο «καλάθι» παροχών που θα κρατά ο πρωθυπουργός και θα είναι γεμάτο για την ανακούφιση των πολιτών. Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους:

Πρώτον: Τα μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν, κυρίως, την Ενέργεια και την ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη συνέχιση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, εν όψει και της ευρύτερης προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας θα τεθεί ως παράμετρος για το ύψος της επιδότησης η κατανάλωση συγκριτικά με πέρσι. Αν δηλαδή, φέτος, κάποιος καταναλώσει μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρσι, η επιδότηση θα είναι αυξημένη, αν υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση θα είναι μειωμένη. Επίσης, θα δοθεί επιταγή ακρίβειας στους πιο ευάλωτους και θα γίνει διεύρυνση του ποσού και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο. Στόχος είναι να στραφούν οι πολίτες στην κατανάλωση πετρελαίου για τη θέρμανσή τους και όχι στα κλιματιστικά, που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα. Ελαφρύνσεις, όμως, θα υπάρξουν και για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με επιδότηση των λογαριασμών σε περίπου 700.000 νοικοκυριά.

Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση. Τα μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν Προσωπική Διαφορά, που θα κυμαίνεται, περίπου, στο 6%.

Τρίτον: Μία μεταρρυθμιστική πνοή με ένα σχέδιο-τομή 6 σημείων με επίκεντρο τη στεγαστική πολιτική για τους νέους. Οι δράσεις, που ξεκινούν αμέσως από τον άλλο μήνα, είναι ένα φιλόδοξο πλάνο για τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης