«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οδηγός για να βγείτε πιο γρήγορα στη σύνταξη

Ευνοϊκές διατάξεις για όσους δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα ή οφείλουν στα Ταμεία

Οδηγός για να βγείτε πιο γρήγορα στη σύνταξη
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

«Σωσίβιο» σε 600.000 ασφαλισμένους που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη μέσα στην επόμενη πενταετία προσφέρει μία σειρά ασφαλιστικών διατάξεων που είτε τρέχουν, ήδη, είτε θα μπουν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις αφορούν υποψήφιους συνταξιούχους που δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθεια… διαφυγής από την αγορά εργασίας.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που δεν έχουν «πιάσει» τα απαιτούμενα ένσημα για την πολυπόθητη έξοδο στη σύνταξη, αλλά και για οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία που αναζητούν διέξοδο. Παράλληλα, εκκρεμεί και μία ρύθμιση ειδικά για το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, και το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι είναι αυτοί που θα διασωθούν.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις ρυθμίσεις-«κλειδιά» που βοηθούν στο να ανοίξει ταχύτερα η πόρτα εξόδου στη σύνταξη. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση επισημαίνουν πως οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να ξεκινήσουν έγκαιρα την προετοιμασία, προκειμένου να «τακτοποιήσουν» τυχόν οφειλές, να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη, να αξιοποιήσουν ευνοϊκές διατάξεις για την προαιρετική ασφάλιση, αλλά και να μην χάσουν συγκεκριμένα «μπόνους» που παρέχονται για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως όσοι ασφαλισμένοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2021, μπορούν να αξιοποιήσουν μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για να επιταχύνουν την έξοδό τους στη σύνταξη. Ωστόσο, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από φέτος και μετά, μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 67 έτη ασφάλισης (ή στα 62, αλλά με 40 χρόνια δουλειάς), ή εναλλακτικά να πάρουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης