«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Ερντογάν «φουσκώνει» τον Έβρο

Το σχέδιο «Ακρίτας» αποτελεί απάντηση στην απειλή παράνομης εισόδου προσφύγων και στοχεύει στη θωράκιση των συνόρων

Ο Ερντογάν «φουσκώνει» τον Έβρο
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αύξηση της πίεσης από την Άγκυρα το προσεχές διάστημα, με ποικίλους τρόπους, περιμένει η Αθήνα, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Η αύξηση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία αφενός στέλνει μηνύματα προς τη γειτονική χώρα αλλά και τη συμμαχική Δύση, και αφετέρου λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την αθρόα είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ε.Ε. για το σχέδιο «Ακρίτας», το οποίο αποτελεί απάντηση στην απειλή παράνομης εισόδου προσφύγων και στοχεύει στη θωράκιση του Έβρου. Έχει εξασφαλίσει, μάλιστα, πολιτική και οικονομική στήριξη, ενώ έχει και τη θερμή συμπαράσταση των Βρυξελλών στην περίπτωση «επανάληψης του έργου του 2020 στον Έβρο», όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή. Πληροφορίες από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Έβρο, αναφέρουν ότι το σχέδιο της Άγκυρας είναι η «εργαλειοποίηση» των διαφόρων νησίδων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Και εκεί συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των ελληνικών Αρχών, οι οποίες πριν από δύο ημέρες, αντιμετώπισαν νέο κρούσμα παράνομης εισόδου, με την παρουσία περίπου 400 παράτυπων μεταναστών στη νησίδα της περιοχής Κισσαρίου στο Σουφλί. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί πολλαπλώς τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Θράκη με προσωπικό και τον «σχετικό» εξοπλισμό, ενώ όλη η παραποτάμια περιοχή «σκανάρεται» καθημερινά με drones από την Αστυνομία και το Στρατό, ο οποίος έχει αυξήσει τις περιπολίες στα ευαίσθητα σημεία των συνόρων.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης