«Η Βραδυνή της Κυριακής»

ΔΕΘ: Η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της «Βραδυνής» - «Το ΕΣΥ μεγάλο στοίχημα για την επόμενη 4ετία»

«Αναμορφώνουμε τους μισθούς των γιατρών, γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι μικροί. Να δώσουμε και ευελιξία, έτσι ώστε ιδιώτες να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην ερώτηση της «Βραδυνής» για τα «αγκάθια» στον κλάδο

ΔΕΘ: Η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της «Βραδυνής» - «Το ΕΣΥ μεγάλο στοίχημα για την επόμενη 4ετία»
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, θα σας ξαναπάω στο χώρο της Υγείας. Αναφέρατε στη χθεσινή σας ομιλία ότι διορίστηκαν 18 χιλιάδες γιατροί, ενώ εξαγγείλατε την αύξηση των μισθών 20 χιλιάδων γιατρών του ΕΣΥ.

Απαντήσατε σε προηγούμενη ερώτηση για τα νοσοκομεία της περιφέρειας. H κατάσταση είναι, όμως, άσχημη και στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Πολλά δεν έχουν αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς.

Πόσο πιστεύετε ότι μπορούν οι πολίτες να υπομένουν αυτή την κατάσταση; Θα προχωρήσει τελικά η αναμόρφωση του ΕΣΥ; Και τί θα κάνετε με την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας; Να σας αναφέρω ότι ακόμη και μια ηχηρή εξαγγελία σας, ο προσωπικός γιατρός, έχει πρόβλημα λόγω μικρής συμμετοχής.

Απάντηση: «Τα στοιχεία για το προσωπικό γιατρό νομίζω ότι δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν αδυναμίες, αλλά η επιλογή μας είναι σωστή. Έχουμε ζήτημα αναισθησιολόγων, είναι παγκόσμιο. Έγιναν σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων. Η απόφαση για την αναμόρφωση του μισθολογίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί είναι μικροί. Να δώσουμε και ευελιξία, έτσι ώστε ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Το νέο ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη 4ετία».

Δείτε επίσης