«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Λοκάραμε ταυτόχρονα 21 τουρκικά μαχητικά: Η Άγκυρα ψάχνει ακόμα το ελληνικό «υπερόπλο»

Αιφνιδιάστηκε η Άγκυρα από τις δυνατότητες των επίγειων αμυντικών συστημάτων μας και «ψάχνει να δει τι είναι αυτό που έχουν οι Έλληνες»

Λοκάραμε ταυτόχρονα 21 τουρκικά μαχητικά: Η Άγκυρα ψάχνει ακόμα το ελληνικό «υπερόπλο»
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Στις 23 Αυγούστου, 21 τουρκικά αεροπλάνα προχώρησαν περιοδικά με διάφορους σχηματισμούς σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, και –σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας– γνώρισαν τη μεγαλύτερη έκπληξη που τους επιφύλασσε μέχρι τότε η ελληνική πλευρά.

Οι πιλότοι της τουρκικής αεροπορίας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι βρίσκονται μαζικά «κλειδωμένοι» (δηλαδή ένα βήμα πριν από την κατάρριψη σε συνθήκες πολέμου) από τα επίγεια ελληνικά αμυντικά συστήματα, κάτι που προκάλεσε πανικό, αλλά κυρίως προβληματισμό για τις πραγματικές δυνατότητες των δύο χωρών στον αέρα, και τα αμυντικά «εργαλεία» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στα 10.000 πόδια δυτικά της Ρόδου, αντιλήφθηκαν ότι έχουν «κλειδωθεί» από τα ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων των ελληνικών επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων. Κάτι που εξόργισε την ηγεσία της γειτονικής χώρας, το υπουργείο Άμυνας αλλά και το Εξωτερικών, που αναζητούν με κάθε τρόπο, απαντήσεις για το «τι ακριβώς συμβαίνει με τους Έλληνες, και ποιες είναι οι πραγματικές αμυντικές υποδομές τους».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τουρκική πλευρά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει, και οι τούρκοι διπλωμάτες, οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες και απαντήσεις, δεν κρύβουν στους συνομιλητές τους τη δυσαρέσκειά τους για το συμβάν, αλλά κυρίως για τον αιφνιδιασμό τους. Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς φανέρωναν έκπληξη και, κυρίως, αιφνιδιασμό, αφού απείχαν παρασάγγας από τις συνήθεις διαμαρτυρίες που γίνονται σε περιπτώσεις αερομαχιών και εμπλοκών.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους, αλλά και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διάφορες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά «κλείδωσε» τα τουρκικά μαχητικά συγχρόνως, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στο παρελθόν, όπου το «κλείδωμα» γίνεται από τα αεροσκάφη που μετέχουν στις αερομαχίες. Εκείνη την ημέρα έγιναν 78 παραβιάσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία «κλειδώθηκαν», ενώ μόνο δύο ζεύγη ελληνικών αεροσκαφών βρίσκονταν στον αέρα για αναχαίτιση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αντίπαλοι πιλότοι ανέμεναν «κλείδωμα» μάξιμουμ τεσσάρων αεροσκαφών τους…

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022

Δείτε επίσης