«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Στέγη για τη γενιά των 800 ευρώ: Ποιοί δικαιούνται δάνεια και επιδοτήσεις

Νέα ζευγάρια και φοιτητές θα στεγάσουν τα όνειρά τους

Στέγη για τη γενιά των 800 ευρώ: Ποιοί δικαιούνται δάνεια και επιδοτήσεις
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Στεγαστική «ομπρέλα προστασίας» ανοίγει για 30.000 άτομα, καθώς έξι νέα καινοτόμα προγράμματα μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή. Συνολικά, θα διατεθεί το ποσό των 726 εκατ. ευρώ και προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη των νέων που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία.

Το πακέτο μέτρων του υπουργείου Εργασίας προβλέπει χαμηλότοκα στεγαστικά με επιτόκιο μόλις 1%, χρηματοδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κενών ακινήτων, αλλά και εφαρμογή της λεγόμενης κοινωνικής αντιπαροχής.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει σε εφαρμογή ένα πολυεπίπεδο σχέδιο στέγασης –η συνολική δημόσια επένδυση αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ– που αφορά περίπου 137.000 πολίτες. Με βάση το σχεδιασμό, έμφαση θα δοθεί στις ηλικίες 18 έως 39 ετών και στόχος είναι να καλυφθεί και η μεσαία τάξη. Παράλληλα, ένα πακέτο μέτρων εστιασμένο στους φοιτητές θα υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, προβλέπεται η αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα με αναδρομική ισχύ για το περσινό έτος, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που θα συγκατοικήσουν. Όσον αφορά στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει:

-Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα), σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007. Ενδεικτικά, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 €. Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Μάλιστα, προκειμένου να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται ότι τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

-Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ». Προβλέπει τη μίσθωση –σε πρώτη φάση– άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Τα σπίτια αυτά, που ήταν παραχωρημένα σε ιδιώτες και νοικιάζονταν σε μετανάστες, θα είναι διαθέσιμα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το υπουργείο Εργασίας θα προσφέρει για ακόμα τρία έτη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, το ίδιο χαμηλό ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ. Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών. Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια, με κοινωνικά κριτήρια. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022

Δείτε επίσης