«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» των αναδρομικών

Ποιοι τα παίρνουν, ποιοι τα διεκδικούν και ποιοι δεν θα πάνε ταμείο

Οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» των αναδρομικών
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Διαφορετικές ταχύτητες διαμορφώνονται στη μάχη των αναδρομικών, με κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι είναι 150.000 συνταξιούχοι που θα πάρουν τη νέα χρονιά την τέταρτη δόση των αναδρομικών που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν για τους συνταξιούχους που διεκδικούσαν αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Αναλυτικά το νέο τοπίο στα αναδρομικά διαμορφώνεται ως εξής:

-Καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. H ευνοϊκή αυτή διάταξη αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016. Ειδικότερα, το προηγούμενο έτος, περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Αυτό έγινε έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στο ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι έλαβαν ήδη τις τρεις από τις πέντε ετήσιες αυξήσεις, και το 2023 αναμένεται να λάβουν και την τέταρτη ετήσια αύξηση. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

- Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 και έχει συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης έλαβε πέρσι τα 3/5 των αυξήσεων που προβλέπονται από το ν. 4670/2020 και τα αντίστοιχα αναδρομικά. Το 2023 θα λάβει κανονικά την 4η ετήσια αύξηση.

- Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 και δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης δεν δικαιούται την εν λόγω αύξηση, καθότι δεν υπάγεται στην πρόβλεψη του ν. 4670/2016 αναφορικά με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και έχει συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν δικαιούται την εν λόγω αύξηση, καθότι η συγκεκριμένη αφορά μόνο παλαιούς συνταξιούχους. Οι νέοι συνταξιούχοι (υποβολή αίτησης μετά τον Μάιο του 2016) έχουν ήδη λάβει το σύνολο των αυξήσεων που τους αναλογούσαν.

-Αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όσο και την κατάργηση των Δώρων διεκδικούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πρόλαβαν να ασκήσουν σχετικά ένδικα μέσα μέχρι 31 Ιουλίου 2020. Ύστερα και από σχετική απόφαση του ΣτΕ έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη μάχη με στόχο να δικαιωθούν δικαστικά. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι διεκδικούν ένα ποσό από 550 έως 600 εκατ. ευρώ.

-Περισσότεροι από ένα εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, βλέπουν να χάνονται οι ελπίδες τους για επιστροφή αναδρομικών από τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα. Πρόκειται για συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020, και με βάση την επίμαχη ρύθμιση υπήρξε απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεών τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση Δώρων. Ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ κλείνει ο δρόμος για δικαστική διεκδίκηση, και επομένως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είναι χαμένοι στη μάχη των αναδρομικών.

-Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά μερισμάτων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε 6.812 νέους δικαιούχους. Προσοχή: η ημερομηνία πρωτοκόλλου υποβολής των δικαιολογητικών έως και 31/8/2022. Οι νέοι δικαιούχοι επιμερίζονται ως εξής: 4.291 ατομικού μερίσματος, 1.449 δικαιούχοι επαναχορήγησης χηρικών μερισμάτων, 1.073 δικαιούχοι μεταβίβασης μερίσματος σε μέλη ορφανικών οικογενειών μερισματούχων. Να σημειωθεί πως στις 29 Σεπτεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν τα ποσά των μερισμάτων του τρίτου τριμήνου στους 286.812 μερισματούχους (που φτάνουν τα 72,5 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης