«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Έρχονται οι ψηφιακές δίκες με καταθέσεις μαρτύρων εξ αποστάσεως

Το ίδιο σύστημα θα γίνεται με κατηγορούμενους που θα απολογούνται μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα

Έρχονται οι ψηφιακές δίκες με καταθέσεις μαρτύρων εξ αποστάσεως
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Στόχος είναι μέχρι τον Μάιο του 2024 να έχει υλοποιηθεί το έργο σε όλη τη χώρα. Προς το παρόν, η αρχή θα γίνει από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ένας πολίτης που πρόκειται να καταθέσει σε ένα δικαστήριο σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, θα μπορεί να μπαίνει από το σπίτι του στο διαδίκτυο και να υποβάλει αίτηση ώστε να εξεταστεί εξ αποστάσεως όταν θα γίνει η δίκη.

Το αίτημα θα καταγράφεται σε ένα σύστημα «διαχείρισης κρατήσεων και ροών εργασίας» και μετά θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται από τους δικαστές. Εφόσον εγκρίνεται, θα πηγαίνει στο κοντινότερο δικαστικό τμήμα της περιοχής του, το οποίο διαθέτει το αντίστοιχο σύστημα (250 σταθερά και 151 κινητά σημεία), και θα καταθέτει από εκεί.

Για παράδειγμα, ένας πολίτης που μένει στο Παγκράτι, μπορεί να πηγαίνει στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και αφού υποβάλλει την ταυτότητά του, θα συνδέεται με ένα σύστημα τύπου Zoom με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου π.χ., στο οποίο, αλλιώς, θα έπρεπε να ταξιδέψει. Το ίδιο σύστημα θα γίνεται με κατηγορούμενους που θα απολογούνται μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, οπότε θα περιοριστούν οι προσαγωγές, ο κίνδυνος απόδρασης, τα έξοδα κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης