«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ένα φωτοβολταϊκό στο μπαλκόνι σας: Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση, τι ισχύει σήμερα

Έρχεται πρόγραμμα με επιδότηση από το υπουργείο Ενέργειας

Ένα φωτοβολταϊκό στο μπαλκόνι σας: Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση, τι ισχύει σήμερα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται συνεχώς, μία καλή και οικονομική λύση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι ή στις επιχειρήσεις, καθώς με ένα κόστος 5.000-8.000 ευρώ μπορεί να αποκομίσει κάποιος πολλαπλάσιο όφελος.

Ήδη, τρέχει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μέχρι 6 KW εγκατεστημένη ισχύ, χωρίς επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, έρχεται νέο με επιδότηση στην προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες ή και στις βεράντες. Αφορά 100.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, 75.000 επαγγελματικές στέγες και 75.000 επιχειρήσεις αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα επιδοτεί τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις με 40% έως 60%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγει ο οδηγός που θα εξειδικεύει και θα αναλύει τις προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή – εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου ενεργειακών επιθεωρητών, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 6 KW σε μία στέγη ή δώμα τυπικής κατοικίας 80 έως 100 τ.μ. (ένα ΦΒ σύστημα 6 kW, καλύπτει μία επιφάνεια περίπου 40 τ.μ.), προσφέρει μία ενεργειακή αυτονομία της τάξης των 9.000 kWh, που σημαίνει ότι υπερκαλύπτει στο 100% τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού και περισσεύουν και 4.000 kWh, τις οποίες μπορεί να διαθέσει στον Πάροχο, ενώ με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού παρέχεται η δυνατότητα να συμψηφίζει παραγόμενη Ενέργεια, με καταναλισκόμενη.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022.

Δείτε επίσης