«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί τον παροξυσμό της Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Ευρώπη και ενημερώνει για τις τουρκικές απειλές

Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί τον παροξυσμό της Άγκυρας
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Σόφια, Πράγα και Βρυξέλλες είναι οι τρεις σταθμοί που έχει μπροστά του o πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε δύο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση: την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η διεθνοποίηση της επιθετικότητας της Άγκυρας είναι μία κομβική κίνηση τακτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Σε όλες τις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες αλλά και στις ομιλίες του στις Συνόδους Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στην ατζέντα το κρεσέντο της όξυνσης της έντασης από την Άγκυρα. Ανοιχτό και υπό συζήτηση παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης και η πιθανότητα η Αθήνα να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, για να ενημερώσει για τον τουρκικό ρητορικό παροξυσμό.

Στη Σόφια

Σήμερα στη Σόφια, στα εγκαίνια του αγωγού IGB, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου θα την ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022.

Δείτε επίσης