«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη επιδότηση - 238 ευρώ για το 90% των νοικοκυριών και μπόνους για όσους εξοικονομούν ρεύμα

Τι θα γίνει με επαγγελματικά τιμολόγια, αγρότες και φυσικό αέριο

Μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη επιδότηση - 238 ευρώ για το 90% των νοικοκυριών και μπόνους για όσους εξοικονομούν ρεύμα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερ-εσόδων.

Τα μέτρα στήριξης απέναντι στο ενεργειακό κόστος για το Νοέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Τα ποσά είναι μειωμένα, λόγω της μείωσης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό, καλύπτουν πάνω από το 90% της αύξησης.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.

Πλέον, για τον επόμενο μήνα και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Είναι σαφές ότι το πνεύμα των νέων επιδοτήσεων κινείται γύρω από το μότο «μικρότερη κατανάλωση – μεγαλύτερη επιδότηση».

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αυτή την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022

Δείτε επίσης